Direct naar artikelinhoud
NieuwsJustitie

Viervoudig moordenaar Alexander Dean (29) schuldig bevonden door volksjury

Alexander Dean in het Brugse assisenhof.Beeld Photo News

Alexander Dean (29) is door de volksjury in Brugge schuldig bevonden aan de moorden op Jeroen Verstraete, zijn ex-vriendin Maïlys Descamps en haar grootouders Gery Cappon en Marie-José Vanleene. De verdediging had voor foltering van Verstraete de vrijspraak gevraagd, maar daar ging de jury niet op in.

Dean trok op 25 juli 2017 naar het huis van zijn ex-vriendin Maïlys Descamps (18) uit Moere, een deelgemeente van Gistel. Beiden hadden meer dan een jaar een relatie, maar Dean kon de breuk niet verkroppen. In de woning stak hij zowel Maïlys als haar aanwezige grootouders Gery Cappon (68) en Marie-José Vanleene (64) dood. De Nederlander nam de vlucht en kon pas 20 uur later opgepakt worden in de Delhaize van Oostende.

De ochtend van de moord in Moere trok Dean naar het Gentse Sint-Amandsberg waar hij ook fotograaf Jeroen Verstraete (39) om het leven bracht. Verstraete was al enkele maanden bevriend met Maïlys en nam verschillende foto’s van het meisje. Aan de beschuldigde zou ze verteld hebben dat ze tijdens die pikante fotoshoots werd verkracht.

Enkele dagen na zijn arrestatie legde Alexander Dean volledige bekentenissen af. In het arrest over de schuldvragen werd door voorzitter Willem De Pauw ook meermaals naar die bekentenissen verwezen. Daarbij werd opgemerkt dat de beschuldigde ook tijdens het proces die bekentenissen herhaalde. Over het oogmerk tot doden bestond volgens de juryleden dan ook niet de minste twijfel. Dat bleek onder andere uit de diepte en de plaats van de toegebrachte messteken.

Voorbedachte rade

Het was voor de volksjury ook duidelijk dat Jeroen Verstraete met voorbedachten rade om het leven werd gebracht. Alexander Dean trok immers met een mes, handschoenen en een bivakmuts naar het kasteeltje van het slachtoffer. Uit het onderzoek bleek ook dat hij een diepe wrok koesterde tegen de fotograaf. Dean smeedde zelfs al langer plannen om hem om het leven te brengen. Daarover werden ook chatconversaties met Maïlys aangetroffen. De feiten namen in totaal bovendien meer dan zes uur in beslag.

Volgens de verdediging was er twijfel over de voorbedachtheid bij de moord op Maïlys, maar dat werd door de jury van tafel geveegd. “Hij had ruime tijd vooraf op sociale media aangekondigd haar om het leven te brengen en daarna zichzelf”, klonk het in het arrest. Voor de fatale messteek had Alexander Dean ook een conversatie van minstens een half uur met zijn ex-vriendin. Daarin confronteerde hij haar met haar vermeende losbandig gedrag.