Amerikaanse president Biden roept oorlogswet van 1950 in om tekort aan babyvoeding aan te pakken 

De Amerikaans president Joe Biden heeft vannacht een oorlogswet uit 1950 uit de kast gehaald: de "Defense Production Act". Die bijzondere maatregel moet toelaten om zowel de productie van babymelkpoeder op te voeren als de import te versnellen. Het tekort aan babymelkpoeder komt er omdat een grote fabriek haar productie moest stilleggen nadat twee baby's waren overleden. 

Alleen maar lege rekken in de Amerikaanse supermarkten waar normaal babyvoeding zou moeten staan. Dat komt omdat de fabriek in Michigan waar de meeste babyvoeding gemaakt wordt, voorlopig niets meer mag produceren. Het bedrijf had producten moeten terugroepen nadat vier baby's ziek waren geworden en twee waren overleden, wellicht als gevolg van een bacteriële besmetting. 

Het tekort aan babymelkpoeder zorgt voor problemen in de VS. Al weken zoeken miljoenen Amerikaanse gezinnen wanhopig naar flesvoeding om hun kinderen te voeden. Er kwamen ook al kinderen met bepaalde melkallergieën in de ziekenhuizen terecht omdat ze geen juiste voeding meer kregen. De druk op de Amerikaanse overheid om dit op te lossen werd almaar groter dat president Joe Biden afgelopen nacht de bijzondere wet "Defense Production Act" uit de kast haalde. 

Oorlogswet

De "Defense Production Act" is een oorlogswet uit 1950 en laat de Amerikaanse president toe om, in het belang van de nationale veiligheid, in te grijpen in de privésector. De wet werd ook al tijdens de coronacrisis gebruikt om bedrijven te verplichten de productie van medische apparatuur en mondmaskers op te drijven. Nu roept hij die wet dus opnieuw in om babyvoedingproducenten voorrang te geven bij leveringen van ingrediënten of onderdelen. Zo kunnen fabrieken hun productie opvoeren.

Maar los van de eigen productie wil Biden ook de import versnellen en babymelk uit bijvoorbeeld Europa laten overvliegen.  Dat wil de Amerikaanse president via een luchtbrug doen. "Het ministerie van Defensie zal zijn contracten met commerciële vrachtluchtvaartmaatschappijen gebruiken om producten van overzeese fabrieken te vervoeren die voldoen aan de veiligheidsnormen van de VS", meldt het Witte Huis.  

Zo zou er sneller babyvoeding in de rekken van de Amerikaanse supermarkten moeten liggen. Intussen waarschuwen kinderartsen in de VS om flesvoeding niet zelf te maken omdat zo'n recepten vaak niet voldoen aan alle nutriënten die een baby nodig heeft. Ze raden ook aan de flessen niet aan te lengen om een voorraad te hebben. 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen