BELGA/CRABBE

Kerkklokken luiden niet meer: Sint-Salvatorskathedraal in Brugge zal nog maanden zwijgen

Het is stil in en rond de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge, want de klokken luiden niet meer.Ā Een klok van 3 ton is losgekomen en het zal nog maanden duren voor dat hersteld is. Voor de veiligheid moeten alle klokken heel die tijd zwijgen, ook tijdens de Heilig Bloedprocessie van volgende week.

Het is al bijna 2 maanden dat de klokken van de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge niet meer luiden. Alles begon toen Ć©Ć©n van de klokken, de tweede grootste, niet meer bleek te werken. Bart Vercauteren, voorzitter van de kerkfabriek: "De onderhoudsploeg stelde vast dat de klok was losgekomen. Gelukkig viel ze maar een meter naar beneden, want ze bleef liggen op een stevige draagbalk van een dakconstructie. We hebben de klok daar laten vastmaken. Om nog meer schade te voorkomen, hebben we beslist om alle klokken het zwijgen op te leggen."

Radio 2

Hoe de klok losgekomen is, is nog niet duidelijk. ā€œHet is het stuk van de klok waarmee die opgehangen was, dat losgekomen is. De herstellingswerken zullen een tijd duren, ook al omdat de kathedraal beschermd is als waardevol gebouw. Het is moeilijk om er een termijn op te plakken, maar ga er maar van uit dat de klokken nog maanden niet zullen luiden. Jammer, maar laat ons vooral blij zijn dat de gevolgen al bij al beperkt zijn gebleven.ā€

Heilig Bloedprocessie

Ook tijdens de Heilig Bloedprocessie van donderdag 26 mei zullen de klokken van de kathedraal niet te horen zijn. "Zelfs voor zo'n speciale dag kunnen we geen uitzondering maken." Normaal worden de klokken geluid terwijl de relikwie van het Heilig Bloed naar Sint-Salvator gebracht wordt. Maar deĀ  klokken van alle andere kerken in Brugge zullen op dat moment wel te horen zijn.

Meest gelezen