SuperMoo VARAVUT

"Armoede duidelijk geen prioriteit voor Vlaamse regering": expert kritisch na stoelendans bij CD&V

Wat kan Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) de komende twee jaar nog betekenen voor Armoedebestrijding? Dat vragen armoede-experts zich af nu dat beleidsdomein door de herschikking binnen de Vlaamse regering een beetje en stoemelings van minister is veranderd. Veel hoop is er alvast niet. "Armoede wordt zo ontkoppeld van de echte Vlaamse hefbomen die je nodig hebt."

Wouter Beke buiten, Hilde Crevits naar Welzijn, Jo Brouns naar Werk, Economie en Landbouw: dat is de korte, wat oneerbiedige samenvatting van de CD&V-herschikking binnen de Vlaamse regering, eerder deze week. In de marge daarvan - het is geen schande dat het je ontgaan zou zijn - schoof de bevoegdheid Armoedebestrijding ook door naar CD&V-minister van Media, Brussel en Jeugd Benjamin Dalle.

"Dat zegt wel iets over het soortelijk gewicht van de bevoegdheid", haalt Wim Van Lancker, armoede-expert aan de KU Leuven, de schouders op in "De ochtend" op Radio 1. "We werden om de oren geslagen met welke domeinen de prioriteiten vormden bij CD&V. Armoede hoorde daar duidelijk niet echt bij."

Dalle zei dat hij de komende jaren keihard zal werken om de strijd tegen armoede hoger op de agenda te zetten:

Videospeler inladen...

Hefbomen

Van Lancker heeft er op zich wel vertrouwen in dat Dalle inzicht heeft in de problematiek én gemotiveerd is om het aan te pakken. "De vraag is natuurlijk: wat kan je daar beleidsmatig mee doen? Ga je beleid kunnen voeren dat structureel genoeg is, dat de fundamentele hefbomen gebruikt die je op Vlaams niveau hebt, om die armoede naar beneden te krijgen?"

Want die "hefbomen" zitten eigenlijk vooral bij andere beleidsdomeinen. "Denk aan Werk, het activeringsbeleid, alles wat met sociale economie te maken heeft, denk aan kinderopvang, de kinderbijslag en het Groeipakket, Sociale Huisvesting, Onderwijs, ... "Al die beleidsdomeinen kunnen verandering teweegbrengen, de armoedecijfers omlaag brengen of mensen helpen om uit die vicieuze cirkel te ontsnappen. Maar Media hoort daar niet bij."

OCMW krijgt almaar meer vragen over energiefactuur

Steeds meer mensen komen bij de OCMW's informatie vragen over hulp bij hun energiefactuur, zo staat vandaag te lezen in Het Belang van Limburg en wordt ons bevestigd door Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "Mensen vrezen voor een verhoging van de voorschotten of stellen vragen over het sociale tarief. Mensen zijn duidelijk ongerust."

Een stijging in het aantal tussenkomsten van het OCMW is er nog niet. "Maar de lokale besturen verwachten echt een toestroom van mensen die in de problemen komen met hun energiefactuur. De prijzen zijn zo hoog dat de factuur zelfs onbetaalbaar dreigt te worden voor mensen die een inkomen hebben uit arbeid."

Heel vaak stappen mensen die problemen hebben met hun energiefactuur eerst in afbetalingsplannen bij hun leverancier of de netbeheerder. Pas nadien komen ze bij het OCMW aankloppen. "Als mensen vandaag al merken dat ze in de problemen zullen komen, raden wij aan: stap naar dat lokale bestuur en bekijk samen wat men daar voor jou kan betekenen."

Beluister hier het gesprek met Van Lancker in "De ochtend" op Radio 1:

Stilte rond het Groeipakket

Een nieuwe bevoegde minister of niet, Van Lancker ziet aan alles dat Armoedebestrijding "niet echt een topprioriteit is in de deze Vlaamse regering". "Denk aan de besparingen in de kinderbijslag. Dat was heel onverwacht, want alle experten hadden net gezegd dat dat Groeipakket beter moest worden ingezet. Men is daar het geld gaan halen om andere uitgaven te bekostigen. Dat zegt opnieuw iets over de keuzes die men maakt en over het belang van Armoedebestrijding binnen de Vlaamse regering."

Men is het geld gaan halen bij de kinderbijslag om andere uitgaven te bekostigen. Dat zegt opnieuw iets over de keuzes die men maakt 

Armoede-expert Wim Van Lancker (KU Leuven)

Vorig jaar hebben de meerderheidspartijen nochtans een resolutie gestemd, waarbij ze aangeven dat ze willen laten onderzoeken of het Groeipakket beter kan worden ingezet tegen armoede. "Ik volg dat domein op en van dat onderzoek heb ik nog niks gemerkt. Ik heb geen enkel initiatief in die zin gezien. Volgens mij wordt dat onderzoek niet gevoerd. Men zou bijvoorbeeld een onafhankelijke instantie, zoals het Federaal Planbureau, kunnen vragen om richtlijnen te geven hoe zij hervormingen kunnen doorvoeren om dat Groeipakket efficiënter in te zetten in de strijd tegen armoede. Maar dat gebeurt niet."

Gezag

Het illustreert alleen maar hoe moeilijk het zal zijn voor Dalle om er wat beweging in te krijgen, stelt Van Lancker nog. "Armoedebestrijding is een bevoegdheid die alle domeinen raakt. Dus moet er iemand coördineren. Maar dan moet dat iemand zijn die daarvoor voldoende gezag heeft. Dan zou het dus eigenlijk bij minister-president Jan Jambon (N-VA) moeten zitten. Die kan ministers aansturen om beleid te voeren met de blik op de laagste inkomens." 

Van Lancker lacht een beetje groen: "Laat ons zeggen dat ik daar ook niet veel van verwacht."

Meest gelezen