Ruimtesonde maakt opnieuw verbluffende detailfoto's van de zon, dankzij Belgische camera aan boord

De Solar Orbiter, een Europees-Amerikaanse ruimtesonde die rond de zon draait, heeft opnieuw nooit geziene detailfoto's van onze moederster kunnen maken. Het gaat onder meer over een foto van de zuidpool in hoge resolutie. Het instrument dat de foto's heeft gemaakt, is grotendeels gebouwd in ons land.

Op 26 maart vloog de Solar Obiter op z'n dichtst langs de zon, op zo'n 50 miljoen kilometer. Dat is drie keer dichter dan de afstand tussen de aarde en de zon. Hoewel het hitteschild op de ruimtesonde op dat moment zo'n 500 graden Celsius moest verdragen, bleven alle instrumenten aan boord perfect werken, laat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA weten. 

En opnieuw levert dat spectaculaire beelden op, in een nooit geziene resolutie. "Het is de eerste keer dat een ruimtesonde met een telescoop aan boord zo dicht bij de zon komt, waardoor we veel scherpere beelden kunnen maken", zegt David Berghmans van de Koninklijke Sterrenwacht van België. 

Hij is hoofdonderzoeker van de Extreme Ultraviolet Imager, de telescoop waarmee de nieuwe foto's zijn genomen. "Die ruimtetelescoop is grotendeels in ons land gebouwd, daarom leidt België het onderzoek."

De telescoop die deze ongeziene beelden maakt, zit verstopt achter een klein piepgaatje in het hitteschild

David Berghmans, hoofdonderzoeker Koninklijke Sterrenwacht België

Berghmans was naar eigen zeggen "omvergeblazen" toen hij de nieuwe foto's zag binnenkomen. "Mijn favoriete foto is die van de zuidpool. Het is de eerste keer dat we die zo scherp hebben kunnen fotograferen. De foto heeft ook iets dramatisch. Er is ook een foto die we 'de egel' noemen. Daarop zie je uitsteeksels van heet gas die naar alle richtingen gaan. Het ziet er ongelofelijk spectaculair uit. Niemand heeft de corona (de hete atmosfeer rond de zon, red.) ooit in zo'n detail gezien."

Detailfoto van de zuidpool van de zon door de Solar Orbiter, gemaakt op 30 maart 2022 (ESA/NASA)

"Elke keer als we beelden opladen, is het de eerste keer dat we iets op die schaal zien. Het gebeurt dat ik dan uren naar mijn scherm zit te staren. Het is echt verslavend", zegt Berghmans.

De foto's zijn natuurlijk nog maar het begin. Nu start de moeilijke opdracht om te analyseren wat er precies op de foto's te zien is. Een opdracht die jaren kan duren. "Zelfs wanneer Solar Orbiter morgen stopt met data te verzamelen, zullen we nog jaren bezig zijn om alles te analyseren", zegt Berghmans.

Op 13 oktober al vliegt de Solar Orbiter nog wat dichter langs de zon, op zo'n 43 miljoen kilometer afstand. De Solar Orbiter is trouwens niet de enige ruimtesonde die momenteel de zon bestudeert. "De Parker Solar Probe van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vliegt nog veel dichter tot bij de zon, maar heeft geen camera's aan boord", zegt Berghmans. "Daarvoor is de hitte veel te groot. Daarom zit onze Belgische camera verstopt achter een piepklein gaatje in het hitteschild van de Solar Orbiter."

Bekijk ook de bewegende beelden die de Solar Orbiter van dichtbij kon maken van de zon:

Meest gelezen