Facebookpagina Heleblitz

Bliksembeveiliger uit Damme krijgt vele ongeruste telefoontjes

Door het onweer krijgen ze bij bliksembeveiliger Heleblitz uit Damme heel wat ongeruste telefoontjes. "Voor de meeste woningen is er geen bliksemafleider nodig. Daar kies je best voor een overspanningsbeveiliging die alle elektrische toestellen beschermt bij een blikseminslag", zegt Anthony Theys van Heleblitz.

Anthony Theys van Heleblitz was donderdagmorgen aan het werk in De Haan. "Ja, de mensen die hier wonen, hadden van het onweer gehoord. Ze waren ongerust en ze hebben ons gevraagd om hun bliksemafleidinginstallatie te controleren."

Nicolas Maeterlinck

Bliksemafleiders op het dak zijn vooral zinvol voor hoge gebouwen. Voor gewone residentiƫle woningen is het genuanceerder. Anthony Theys: "Het is enkel nodig voor huizen die in een open vlakte staan of dicht bij een bos. Voor gewone rijwoningen in een wijk kies je beter voor overspanningsbeveiliging. Dat is een soort virtuele stekker die uitgetrokken wordt bij een blikseminslag. Op die manier zijn alle elektrische toestellen beschermd".

Er zijn gemiddeld 12 onweersdagen per jaar in Belgiƫ. Is het dan wel de moeite om te investeren in bliksembeveiliging? "Ja, toch wel", vindt Anthony Theys. "Gemiddeld zijn er 1,2 inslagen per vierkante kilometer per jaar in ons land. Dus, je neemt toch best voorzorgsmaatregelen."

Meest gelezen