©  REUTERS

Giro 2022. Niet Mathieu van der Poel, maar Stefano Oldani bezorgt Alpecin-Fenix tweede ritzege

Stefano Oldani (24) won de twaalfde rit in de Giro, van Parma naar Genova. De Italiaan van Alpecin-Fenic klopte medevluchter Lorenzo Rota in een sprint met drie. Gijs Leemreize werd derde. Voor het team van de broers Roodhooft is het na de winst van Mathieu van der Poel in de openingsrit al de tweede triomf. Juan Pedro Lopez blijft leider.

Werner Bourlez,

Hoe kwam de zege tot stand?

Na een geanimeerd begin raakten uiteindelijk 22 renners in de vlucht. Daarbij Mathieu van der Poel en twee ploegmaats van Alpecin-Fenix: Oscar Riesebeek en Stefan Oldani. De anderen: Andrea Vendrame (AG2R), Valerio Conti (Astana), Santiago Buitrago en Jasha Sütterlin (Bahrain), Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe), Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa), Simone Consonni (Cofidis), Lorenzo Rota en Rein Taaramäe (Intermarché Wanty Gobert), Pacal Eenkhoorn en Gijs Leemreize (Jumbo-Visma), Michael Schwarzmann (Lotto Soudal), Will Barta (Movistar), Magnus Cort (EF-Education), Lucas Hamilton en Matteo Sobrero (BikeExchange), Nico Denz (DSM) en Baule Mollema (Trek-Segafredo).

Drie renners konden nog aansluiten: Luca Covili en Davide Gabburo (Bardiani) en Edoardo Zardini (Drone Hopper).

Op 50 km van de finish, op de klim La Colletta, ging Rota ervandoor. In de afdaling sloten Leemreize en Oldani aan. Daarna volgde meteen de De Valico di Trensasco, een stevige klim van 4,3 km aan 7,9% gemiddeld. Achter de drie leiders spatte het uit elkaar: finaal bleven ze met vier achtervolgers over: Buitrago, Kelderman, Hamilton en Mollema. Voor Van der Poel ging het te snel. Het viertal werkte goed samen, maar de drie leiders zagen ze niet meer terug.

In de sprint was Oldani nipt de snelste, voor Rota en Leemreize die in de slotkilometer nog vergeefs probeerde weg te komen. Voor de Italiaan is het zijn eerste profzege.

Wat deden de favorieten?

Die bleven rustig in het peloton. Trek-Segafredo hield het tempo strak zodat de roze trui van Juan Pedro Lopez niet in gevaar kwam. Op negen minuten van Oldani kwam het peloton over de finish.Uiteindelijk deed vluchter Wilco Kelderman de beste zaak. Hij stijgt tien plaatsen en staat nu dertiende op 2’51” van Lopez.

Wat deden de Belgen?

Die blonken in de vluchtersgroep uit in afwezigheid. Dries De Bondt probeerde met Alessandro De Marchi nog de oversteek te maken, maar zonder succes.

Verder nog iets dat u moet weten?

Arnaud Démare pakte wat extra voorsprong in het puntenklassement door de eerste tussensprint te winnen. De tweede tussensprint werd gewonnen door vluchter Stefano Oldani.Voor het eerst sinds 9 mei 2011 reed het Giro-peloton over de Passo del Bocco. Daar overleed toen Wouter Weylandt na een val in de afdaling. Giro-baas Mauro Vegni legde voor de passage van de koers een bloemenkrans neer aan het monument ter nagedachtenis aan Weylandt. Het was Bauke Mollema die als eerste bovenkwam.

Caleb Ewan kwam zoals aangekondigd niet meer aan de start.Opmerkelijk: de prosecco-fles hoeft door de winnaar niet meer ontkurkt worden: de stop is er al af op het podium. Geen ongelukken meer mogelijk zoals met Girman Birmay dus.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer