Direct naar artikelinhoud
NieuwsOekraïne

Bombardement fabriek Azovstal kan volgens burgemeester voor ‘milieuramp van wereldformaat’ zorgen

De Azovstal-staalfabriek.Beeld ANP / EPA

Alle leven in de Zee van Azov wordt bedreigd door het Russische bombardement van de Azovstalfabriek in de havenstad Marioepol. Dat meldt de gemeenteraad van Marioepol op berichtendienst Telegram. 

Tijdens de bombardementen van de staalfabriek zou een faciliteit beschadigd geraakt zijn die tienduizenden tonnen geconcentreerde waterstofsulfide-oplossing tegenhoudt. Volgens Vadym Boychenko, burgemeester van het zwaar belegerde Marioepol, zou het lek zou een “milieuramp van wereldformaat” kunnen veroorzaken. 

Waterstofsulfide is een giftige stof. “Het lekken ervan zal de flora en fauna in de Zee van Azov (een randzee van de Zwart Zee, red.) volledig uitroeien. Het kan daarna ook in de Zwarte Zee en de Middellandse Zee terechtkomen”, klinkt het. Hij beweert ook dat Rusland met de vervuilde watervoorziening bewust een nieuwe crisis wil veroorzaken voor Oekraïne.

De Zee van Azov wordt bedreigd.Beeld Gemeenteraad Marioepol

Volgens de burgemeester is onmiddellijke toegang van internationale experts en de Verenigde Naties (VN) op de site van de Azovstalfabriek nodig om de situatie daar in kaart te brengen en een milieuramp van wereldformaat te voorkomen.

Ook de nationale inspectiedienst voor nucleaire regelgeving waarschuwde dat de jongste beschieting een grote milieuramp dreigde te worden: “De voortzetting van het bombardement kan leiden tot ernstige stralingsgevolgen en besmetting van nabijgelegen gebieden.”

Azovstal

In Azovstal hielden Oekraïense militairen de Russische troepen bijna drie maanden tegen. De Russen besloten de immense fabriek niet te bestormen, maar hadden de fabriek wel omsingeld en bestookten het uitgestrekte terrein waar nog honderden soldaten zich hadden verschanst in bunkers en ondergrondse gangen.

Maar na een belegering van 82 dagen lijkt de strijd om de Azovstal-fabriek voorbij. 264 Oekraïense soldaten werden begin deze week uit het immense complex begeleid na een akkoord tussen Rusland en Oekraïne. Het lot van de soldaten die zich overgaven blijft onduidelijk. Oekraïne wil hen ruilen voor Russische krijgsgevangenen, maar Moskou beweert dat inmiddels 959 soldaten zich ‘onvoorwaardelijk’ hebben overgegeven.

Lees ook

In beeld: hoe drie maanden oorlog Marioepol in puin legde

Wel of geen wapenstilstand in Oekraïne: welke prijs wil het Westen betalen voor doorgaan met de oorlog?