© rr

Vlaamse Verdedigings Liga reageert: “We vroegen ons gewoon af of hij wel een Vlaming was”

Op de Facebookpagina van de Vlaamse Verdedigings Liga verschenen na de dood van de 15-jarige Genkse jongen Ramzi Kaddouri heel wat racistische reacties. Na veel commotie reageert de Liga met een Facebookbericht. ”Onze grootste vraag: “Ziet een Vlaming er tegenwoordig zo uit?” Kort na publicatie verwijderde de Liga het bericht.

say

Vraag van nationaliteit

“Het ging over de vraag van de nationaliteit, en was zeker niet bedoeld als enige vorm van sarcasme, ironie of iets dergelijks. We wilden de krant aanmanen om hun artikel deftig op te stellen, en een juiste titel te kiezen”, aldus de Liga, verwijzend naar de titels ‘15-jarige Belg sterft in Marokko’ en ‘15-jarige Vlaming sterft in Marokko’.

© Facebook

Eerder al klacht ingediend

Intussen is bekend geraakt dat Unia, het Interfederaal Gelijkekansenscentrum vorig jaar al een klacht had ingediend tegen de Facebookpagina. Het onderzoek is niet geseponeerd maar loopt nog bij het parket van Antwerpen.

Ook over de Facebook-commentaren over het overlijden van Ramzi zijn al een heleboel klachten binnengekomen. “Wij gaan al die racistische meldingen stuk voor stuk bekijken maar ik weet niet of Unia zelf klacht zal indienen”, aldus Bram Sebrechts van Unia. “De kans dat een rechter een individuele racistische tweet zal veroordelen is heel klein. Wij juichen alvast die golf van verontwaardiging toe. Want de digitale gifboodschappen lopende laatste tijd echt uit de hand.”

Lees ook: Vreselijke reacties na overlijden 15-jarige jongen: “Mensen generen zich niet meer”

Lees ook: Bourgeois: “Nog veel werk om tot inclusieve samenleving te komen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER