Anne De Wit van Lingerie An in Brasschaat vindt moeilijk geschikt personeel voor haar zaak. “De job van winkelmedewerker wordt onderschat. ©  koen fasseur

Winkelmedewerker gezocht: aantal vacatures voor verkoper in een jaar tijd met 74% gestegen

Eind april stonden in de provincie Antwerpen 21.434 vacatures open, een stijging van 61% tegenover vorig jaar. Opvallend is het groot aantal vacatures voor verkoper. 9.381 in een jaar tijd, een stijging met 74%. In de top vijf van het hoogst aantal openstaande vacatures prijkt winkelmedewerker op de vierde plaats. En dat is overigens het enige niet-knelpuntberoep.

Karin Vanheusden

Door het hoge aantal jobaanbiedingen, het afgelopen jaar in de provincie Antwerpen 113.496 vacatures, is de krapte op de arbeidsmarkt groter dan ooit. Eind april stonden in deze provincie nog 21.434 vacatures open. In de top vijf van die openstaande vacatures staan vooral knelpuntberoepen zoals schoonmaker, verpleegkundige en leerkracht, maar op de vierde plaats ook winkelmedewerker. Dat is het enige niet-knelpuntberoep.

Met winkelmedewerker wordt een medewerker in een supermarkt bedoeld. In de provincie Antwerpen staan er op dit moment 376 vacatures open. Ook de beroepsgroep verkoper, waartoe winkelmedewerker behoort, maar ook verkoper in een detailhandel of een doe-het-zelfzaak, staat zwaar onder druk. Het aantal vacatures van verkoper is het voorbije jaar met 74% gestegen. Van de 9.381 vacatures stonden er eind april nog 1.644 open.

Supermarkt

Colruyt Group heeft op dit moment 938 vacatures openstaan, waarvan een groot deel in Antwerpen. “Die openstaande vacatures zijn problematisch”, zegt Bart Weyns, teammanager rekrutering en selectie bij Colruyt voor de provincie Antwerpen. “Omdat we blijven uitbreiden, zijn we in Antwerpen het komende jaar, los van die openstaande vacatures, nog op zoek naar driehonderd nieuwe winkelmedewerkers. We bekijken momenteel hoe we nog bijkomende opleidingen kunnen aanbieden om de mensen die vandaag net niet voldoen toch in de winkel te kunnen inschakelen.”

Volgens Bart Weyns is de moeilijke zoektocht deels te wijten aan de komst van Jumbo en Albert Heijn. “Op een al zeer competitieve markt maken die nieuwe spelers het extra moeilijk, maar we merken toch vooral dat mensen afhaken op de flexibele werkuren en op het weekendwerk. Ze investeren liever in een betere balans tussen werk en privé.”

Onderschat

Anne De Witte (60) van Lingerie An in Brasschaat heeft drie medewerkers in dienst, aangevuld met een flexi-jobber en een zelfstandige die geregeld inspringen. “Het is zeer moeilijk om personeel te vinden dat geschikt is en het volhoudt”, zegt ze. “De job van winkelmedewerker wordt onderschat. Je moet op een respectvolle manier met mensen kunnen omgaan, interesse en kennis hebben van het artikel en je moet met een computer overweg kunnen. Dat blijkt niet zo evident. Ik merk ook dat jonge mensen liever niet fulltime werken en al zeker geen dagen van acht uur en ook niet op zaterdag.”

Ook Wouter Torfs, nog tot volgend jaar CEO van Schoenen Torfs, spreekt van een uitdaging om de dertig vacatures die openstaan, ingevuld te krijgen. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt, nochtans hebben we de reputatie een goede werkgever te zijn. Sinds corona hebben we wel wat mensen zien vertrekken die gekozen hebben voor een nine-to-five-job zonder weekendwerk. Om de druk op het personeel te verlichten, zijn we op zoek naar medewerkers die fulltime willen werken om onze vliegende ploeg die in meerdere winkels inspringt te versterken. De grote uitdaging voor de arbeidsmarkt is snel aansluiting te vinden tot die 180.000 ingeschreven werklozen.”

Ook Danny Van Assche van Unizo vindt het opmerkelijk dat de vacatures van verkoper zo moeilijk ingevuld geraken. “De functie van verkoper vereist geen heel specifiek diploma. Van de 180.000 werklozen zijn nochtans 80.000 kort geschoold. De beste garantie om uit de crisis te geraken is meer inzetten op opleidingen om die mensen te laten doorstromen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER