Een mopshond met een halskraag.
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Mopshonden hebben zoveel gezondheidsproblemen dat ze niet meer als een typische hond beschouwd kunnen worden

Mopshonden zijn zogenoemde brachycefale - kortschedelige - honden die afkomstig zijn uit China en ook in het westen erg populair zijn geworden. Voornamelijk door hun gedrongen kop kampen ze echter met heel wat gezondheidsproblemen. Uit een nieuwe Britse studie blijkt dat ze bijna twee keer meer kans lopen om in de loop van een jaar getroffen te worden door één of meer aandoeningen dan andere rassen. Vanuit een gezondheidsperspectief kunnen ze niet meer beschouwd worden als een typische hond, zo stelt de studie. De Britse dierenartsen blijven dan ook oproepen om geen mopshonden meer te kopen, iets waar de woordvoerster van de Vlaamse Dierenartsenvereniging zich "uiteraard" bij aansloot in 'De wereld vandaag' op Radio 1.  

De studie bekeek de gegevens van Britse dierenartsen die deelnamen aan het VetCompas-initiatief voor het jaar 2016 en analyseerde de data voor 4.308 mopshonden en 21.835 andere honden. 

De onderzoekers van The Royal Veterinary College stelden een lijst op van de 40 meest voorkomende aandoeningen in de beide groepen en vergeleken hoe vaak die voorkwamen bij de mopshonden en de andere honden. 

Daaruit bleek dat mopshonden in de loop van dat jaar in totaal 1,86 keer meer kans liepen om met één of meer aandoeningen bij de dierenarts te belanden dan de andere honden. 

Voor 23 van de 40 meest voorkomende aandoeningen (57 procent) hadden mopshonden een beduidend hoger risico. De aandoeningen waarvoor ze het hoogste risico liepen, waren onder meer brachycefalisch obstructief luchtwegensyndroom - een aandoening veroorzaakt door de korte neus die ernstige en vaak chronische ademhalingsproblemen kan veroorzaken -, vernauwde neusgaten, ontstoken ogen en infecties van de huidplooien. 

Anderzijds liepen ze beduidend minder kans om 7 andere van de 40 meest voorkomende aandoeningen te krijgen (17 procent) dan andere honden. Daarbij ging het onder meer om hartruis, vetbolletjes, agressie en wonden. 

De onderzoekers stellen dat de grote verschillen tussen de gezondheidsprofielen van mopshonden en andere honden erop wijzen dat mopshonden nu zo zeer verschillen van de mainstream hondenrassen dat ze vanuit een gezondheidsperspectief niet meer beschouwd kunnen worden als een typische hond.  

"Zolang deze extreme, ongezonde kenmerken blijven, zullen we potentiële kopers ten zeerste blijven aanraden geen brachycefale rassen zoals mopshonden te kopen", zei de voorzitster van de British Vetenary Association, Justine Shotton, dan ook aan de BBC.  Een oproep waar ook professor Dan O'Neill, de leider van de studie van The Royal Veterinary College, zich bij aansloot. 

Een portret van een mopshond uit 1802. Duidelijk zichtbaar is dat de neus van dit dier nog langer is dan bij de huidige mopshonden.
Public domain

Korte levensverwachting

Eerder was uit een andere Britse studie overigens al gebleken dat mopshonden gemiddeld de op twee na kortste levensverwachting hebben. Een hond wordt gemiddeld iets meer dan 11 jaar, een mopshond zo'n 7,5 jaar. De kortste levensverwachting heeft de Franse buldog (4,5 jaar), gevolgd door de Engelse buldog (7,4 jaar), niet toevallig ook 2 brachycefale hondenrassen. 

De langste levensverwachting hadden jackrusselterriërs (12,7 jaar), gevolgd door yorkshireterriers (12,5 jaar) en bordercollies (12,1 jaar). 

Een Franse buldog, een kortschedelige hond met de kortste levensverwachting van alle hondenrassen.
Photo by Alexandru Sofronie on Unsplash

"Zuurstoftekort vanaf de geboorte"

Louise Mollaert, dierenarts en woordvoerder van de Vlaamse Dierenartsenvereniging, zei in 'De wereld vandaag' op Radio 1 dat ze zich "uiteraard" aansloot bij de oproep om geen mopshonden of andere honden met een korte neus meer te kopen. 

Het grootste probleem met dergelijke honden is de ademhaling, ze hebben eigenlijk vanaf het ogenblik dat ze geboren worden een zuurstoftekort, zo zei ze. Dat kenmerkt zich door snurken, bij deze temperaturen gewoon niet buiten komen en ze kunnen er zelfs aan overlijden.

Het ademen is zo'n probleem dat je in principe niet met een mopshond kan gaan wandelen, tenzij het echt heel erg koud is. Bij jonge dieren gaat het nog wel, maar het probleem wordt erger met het ouder worden, zei Mollaert. 

Zo'n kleine hond zou volgens haar in principe zonder problemen 15 jaar moeten kunnen worden, zoals andere kleine hondenrassen als de chihuahua, de yorkshireterriër en de maltezer, maar ze worden slechts 10 jaar [of nog minder volgens een eerder studie, nvdr]. De grote oorzaak daarvan is een gebrek aan zuurstof, zei Mollaert. 

Twee mopshonden liggen te rusten.
Photo by Toni Reed on Unsplash

Nog andere problemen

De ademhaling vormt echter niet het enige probleem. Naast de korte snuit waarnaar gekweekt wordt, moeten alle andere organen ook een plaats krijgen in dat hoofd, zo zei Mollaert, en dat is niet evident. 

"De tong bijvoorbeeld wordt niet mee korter, dus die zit helemaal opgerold in hun mond, waardoor ze nog eens moeilijker ademhalen omdat die dikke tong daartussen zit", zei Mollaert. 

Ook de hersenen krijgen minder plaats en alle uitstulpingen, bijvoorbeeld de ogen, worden naar voren geduwd. Daardoor krijgen mopshonden hun ogen niet goed gesloten, waardoor er weer problemen ontstaan, zoals uitgedroogde ogen en wonden aan de ogen. "Het is echt een veralgemeend probleem, het is niet enkel de ademhaling", zo zei ze.   

"Schattige baby's"

"De problemen komen voort uit het feit dat ze zo gekweekt zijn, we zijn erin geslaagd een hond te kweken die wij 'schattig, mooi' vinden en die aan onze waarden voldoet", zei Mollaert. 

Een aantal jaar geleden is er een onderzoek uitgevoerd, zo zei ze, naar de reden waarom deze rassen zo populair zijn bij millenials en dat blijkt te zijn omdat ze een rond gezicht hebben met grote ogen en dus heel veel lijken op een baby. 

Daarnaast hebben ze ook een aangenaam karakter, zo gaf ze toe, en zijn ze als kleine hond gemakkelijk overal mee naartoe te nemen, dat maakt hen ook erg populair. 

Een mopshond met het typische ronde gezicht en de grote ogen.
Photo by Grant Durr on Unsplash

Niet de eerste oproep

Er zijn al eerder oproepen geweest om dergelijke honden niet meer te kopen. Een aantal jaar geleden heeft SAVAB-Flanders, de beroepsvereniging van dierenartsen die zich toeleggen op gezelschapsdieren, een oproep gedaan om deze honden niet meer te gebruiken in reclame en ook geprobeerd mensen duidelijk te maken dat er meer is dan enkel die schattige kop, zei Mollaert. 

Maar mensen horen dat soms niet graag en Mollaert merkt ook in haar praktijk dat mensen nog altijd deze honden aankopen. "Ze komen dan met veel plezier die hond tonen en wij zien dan direct alle problemen die aan die hond vasthangen."

In Europa zijn dierenartsen intussen gaan nadenken hoe ze als beroepsgroep enigszins kunnen voorkomen dat deze honden nog gekweekt en verkocht worden, en daar is dan een oproep uit voortgekomen om niet meer actief mee te werken aan kunstmatige inseminatie bij de kweek. 

Veel mopshonden kunnen immers zelf niet copuleren of jongen werpen. Als de dierenartsen niet meer meewerken bij het kweken, is het de bedoeling dat de kwekers zich ook bewust zouden worden van het feit dat ze misschien naar gezondere honden moeten overstappen die wel in staat zijn die prestaties te leveren in plaats van te kweken met honden die dat zelf niet kunnen. 

Of de oproepen uiteindelijk zullen bewerkstelligen dat mensen stoppen honden met een korte neus te kopen en te kweken, daar is Mollaert lang niet zeker van. Ze blijven immer heel populair, zei ze. Van in de beginfase deed ze al pogingen om mensen bewust te maken van de problemen en nu, 5 jaar later, vindt ze niet dat het veel geminderd is. 

Wel vindt ze dat de oproep om die rassen niet meer in reclame te gebruiken, succes heeft gehad. En het valt haar op dat het stilaan ook naar andere sectoren begint door te sijpelen dat deze rassen misschien niet het ideale uithangbord zijn. 

De studie van het team van het Royal Veterinary College is gepubliceerd in Canine Medecine and Genetics.

Beluister hier het gesprek met dierenarts Louise Mollaert in 'De wereld vandaag'.

Meest gelezen