© Twitter

Inwoners Irak niet opgezet met verspreking van George W. Bush

Iraakse internetgebruikers kunnen niet lachen met eenverspreking van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush. Die sprak woensdag op een evenement over een “invasie van Irak”, maar bedoelde uiteraard Oekraïne. “Het spook van de invasie in Irak en de vernietiging achtervolgt Bush”, klinkt het op sociale media.

Bron: Belga

LEES OOK. George W. Bush doet pijnlijke verspreking: “Onterechte invasie in Irak... ik bedoel, Oekraïne”

Bush, van 2001 tot 2009 president van de VS, had het woensdag in het Bush Presidential Cente over Russisch president Vladilmir Poetin en gaf kritiek op zijn besluit om “een volledig ongerechtvaardigde en wrede invasie van Irak te lanceren”. Hij corrigeerde zichzelf snel en lachtte dat hij “intussen 75 jaar oud” is.

De verspreking werd op luid gelach onthaald, maar in Irak heeft ze een bittere nasmaak. Op sociale media uiten verschillende gebruikers hun ongenoegen. “De inval in Irak blijft Bush achtervolgen, het is zijn onderbewustzijn dat hem de verspreking liet maken. Zijn brute en onrechtvaardigde invasie in Irak zal altijd zijn ergste nachtmerrie blijven”, tweette een plaatselijke journalist.

Een andere gebruiker had het over “een waarheid die hem altijd zal kwellen en een nachtmerrie waar hij elke nacht mee wordt geconfronteerd”.

Na de terreuraanslagen van 11 september 2001, enkele maanden na het aantreden van Bush, lanceerde de VS een “oorlog tegen terrorisme”. De inval in Afghanistan werd gevolgd door de oorlog in Irak in 2003. Die leidde uiteindelijk tot de val van dictator Saddam Hoessein, maar betekende wel een van de bloedigste periodes in de moderne geschiedenis van Irak. Toen de VS zich in 2011 terugtrok, waren er al meer dan 100.000 burgerdoden geteld in het land in het Midden-Oosten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER