Waarom er amper nog zonnepanelen te krijgen zijn en niemand daar iets aan kan doen

Dirk Van Evercooren van sectororganisatie ODE vraagt om begrip. “De installateurs staan met de rug tegen de muur.” ©  Marc Herremans - Mediahuis, RR

Wie nu graag snel zonnepanelen op zijn dak wil, is eraan voor de moeite. Installateurs krijgen maar met grote moeite panelen en andere componenten vast. Bij sommige firma’s, waaronder Engie, worden tijdelijk zelfs geen offertes meer opgemaakt.

Dirk Hendrikx

Omdat de meeste installateurs al de handen vol hebben met hun bestaande orderportefeuille, moeten nieuwe klanten geduld oefenen. Veel geduld. Op de website van Engie krijg je deze boodschap: “Door wereldwijde leveringsproblemen beschikken we niet over het nodige materiaal om jouw zonnepanelen binnen een redelijke termijn te installeren. Om jou een kwaliteitsvolle service te kunnen garanderen, aanvaarden we daarom tijdelijk geen nieuwe aanvragen.”

Mensen kunnen wel hun gegevens achterlaten. “Dan contacteren we je zodra het kan”, zegt woordvoerster Hellen Smeets. “Maar door de combinatie van een scherp gestegen vraag en leveringsproblemen zitten we met een achterstand die we eerst willen wegwerken. Een datum kunnen we daar niet op plakken, dat hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne, Rusland en China.” Engie is liever transparant over de situatie dan mensen maar te laten wachten. De vraag naar zonnepanelen bij hen is sinds vorig jaar minstens verdubbeld. (Lees verder onder de foto)

Bij Engie is de vraag naar zonnepanelen verdubbeld sinds vorig jaar. ©  BELGA

Een installateur in de Kempen die liever anoniem blijft, spreekt van minstens een verdrievoudiging van de vraag en ook bij hem kom je als nieuwe klant even niet meer binnen: nieuwe offertes zijn on hold gezet. En dan vooral omdat de leveringstijd van omvormers, die de stroom van de zonnepanelen omzetten naar huiselijke stroom, zo onzeker geworden is.

Het zit vast in China

Ook Gie Verbunt, CEO van de firma Izen uit Lille, een van de grote spelers in de markt, zegt dat er een enorme vertraging is: “We kunnen de verwachtingen van de markt op dit moment niet inlossen. Er zijn niet alleen lange wachttijden voor omvormers, maar ook voor de zonnepanelen zelf, de kabels en zowat alle componenten.”

Het zit vooral vast in China door de corona-uitbraken daar en de strenge maatregelen die de logistieke keten ontwrichten. “Als je nu belt, kunnen we pas eind augustus komen kijken, daarna moet je nog minstens drie maanden rekenen voor de installatie.” Izen is goed voor zo’n drieduizend installaties per jaar bij particulieren. “Dat aantal proberen we dit jaar opnieuw te halen, met heel veel inspanning moet dat lukken. Maar we krijgen dubbel zoveel aanvragen binnen.” (Lees verder onder de foto)

Volgens grote speler Izen zit het vooral vast in China.  ©  Johan Eyckens

Dirk Van Evercooren van de sectororganisatie ODE (Organisatie Duurzame Energie) beaamt dat er knelpunten zijn. “Maar het verschilt. Zo is er één merk van omvormer dat al is uitverkocht tot maart 2023, maar dat is niet de regel. Het hangt ook af van de voorraden bij de installateurs.” Hij vraagt klanten om begrip te hebben: “De installateurs staan zelf ook met de rug tegen de muur.”

Bij Test Aankoop weten ze van de problemen. “Het is niet onlogisch. De elektriciteitsprijs is zo scherp gestegen dat zonnepanelen ook zonder variabele meter erg interessant worden. Dat leidt tot een grote vraag, maar de installateurs kunnen niet volgen door de leveringsproblemen.”

Dirk Van Evercooren van de sectororganisatie ODE vraagt om begrip. “De installateurs staan zelf ook met de rug tegen de muur.”  ©  RR

Tijdelijk fenomeen

En dat is toch wel spijtig, zo stelt Luc Peeters, administrateur-generaal van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap VEKA. “Onze doelstelling voor dit jaar zouden we nog moeten halen: 450 megawatt aan nieuwe installaties tegenover 300 megawatt in de vorige jaren. Maar het klopt dat het nog een pak meer zou kunnen zijn als de markt de vraag kon volgen. Daar kan wel niemand iets aan doen, de installateurs niet en Vlaanderen niet.”

“We hangen nu eenmaal af van China”, zegt energie-expert André Jurres. “Je ziet dezelfde problemen in andere sectoren trouwens. Ik heb net een nieuwe auto besteld maar ik ga vijftien maanden moeten wachten. Het gaat wel om een tijdelijk fenomeen. Er zijn in China en Japan fabrieken genoeg.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer