Direct naar artikelinhoud
NieuwsVS

President Biden zet oorlogswet en ‘luchtbrug’ in om flink tekort aan babymelkpoeder in VS op te lossen

Joe Biden.Beeld REUTERS

President Joe Biden zet een oorlogswet in en opent een ‘luchtbrug’ om het tekort aan babyvoeding in de VS aan te pakken. De Amerikaanse regering laat melkpoeder meevliegen op commerciële vliegtuigen die door het leger zijn ingehuurd, heeft het Witte Huis bekendgemaakt.

“Het omzeilen van reguliere luchtvrachtroutes zal de invoer en distributie van babymelkpoeder versnellen en dienen als onmiddellijke ondersteuning terwijl fabrikanten de productie blijven opvoeren”, aldus een verklaring.

Biden maakt ook gebruik van de Defense Production Act (DPA) om producenten van babyvoeding voorrang te geven bij leveringen. Tijdens de coronacrisis maakte de president ook al gebruik van deze oorlogswet om bedrijven te verplichten de productie van medische apparatuur en mondmaskers op te voeren.

“Ik weet dat ouders in het hele land zich zorgen maken over het vinden van voldoende zuigelingenvoeding om hun baby’s te voeden. Als ouder en als grootouder weet ik hoe stressvol dat is”, zei Biden in een video op Twitter. Hij zei dat hij een beroep had gedaan op de DPA “om ervoor te zorgen dat fabrikanten de nodige ingrediënten hebben om veilige, gezonde zuigelingenvoeding te maken”.

Een leeg schap in de Amerikaanse staat Texas.Beeld REUTERS

‘Maak het niet zelf’

In de VS is de afgelopen weken een groot tekort ontstaan aan melkpoeder voor baby's. Ouders zijn begonnen met voeding aan te lengen, of rijden uren om de juiste voeding te kunnen bemachtigen. Vooral gespecialiseerde voeding voor kinderen met gezondheidsproblemen is moeilijk te vinden. De Amerikaanse vereniging van kinderartsen raadt het zelf maken van babyvoeding met ingrediënten uit de supermarkt ten sterkste af. Ook aanlengen is gevaarlijk, omdat het tot een tekort aan voedingsstoffen kan leiden.

Het tekort is onder meer ontstaan doordat een fabriek is gestopt met de productie en werd vervolgens verergerd door wereldwijde problemen met de bevoorradingsketen als gevolg van de coronapandemie.

Twitter bericht wordt geladen...