Van puree met hamburgers tot roodbaars met paksoi: 5 gerechten van HLN Eten ter inspiratie van je weekmenu
Nog op zoek naar inspiratie voor je volgende weekmenu? Het HLN Eten-weekmenu snelt je iedere vrijdag te hulp. Deze vijf recepten maken er zonder twijfel een smakelijk succes van. En we kunnen verklappen: deze gerechten smaken naar meer...
Elke dag vind je in de weekkrant een exclusief recept van HLN Eten. Op vrijdag bundelen we deze online, zodat je voldoende inspiratie hebt in het weekend om je weekmenu samen te stellen. Smakelijk!
Maandag: geroosterde portobello’s in peperroomsaus
Met de temperaturen die richting de 30 graden gaan, is het natuurlijk hét moment om die barbecue boven te halen. Niet alleen in het weekend, maar ook tijdens de week kan je ervan genieten. Geen zin in de zoveelste worst op de grill? Probeer dan eens geroosterde portobello’s in peperroomsaus!
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten
• 1 sjalot
• 1 teentje knoflook
• olijfolie
• 70 ml marsalawijn
• ½ groentebouillonblokje
• 200 ml sojaroom
• 1 el pepertjes in bokaal
• 4-6 portobello’s
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Pel en snipper de sjalot fijn. Pel en plet de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie en stoof de sjalot en knoflook zacht. Blus met de marsalawijn. Voeg het groentebouillonblokje en een scheutje water toe en laat 1 minuut inkoken. Voeg de room toe en laat opnieuw even inkoken. Voeg de pepertjes toe en zet de saus opzij.
Wrijf de portobello’s in met olijfolie en kruid met peper en zout. Bak ze op een hete grill of pan goudbruin. Het vocht dat vrijkomt van de portobello’s voeg je toe aan de roomsaus.
Serveer de portobello’s met de roomsaus.
Tip: Dit gerecht is een perfect vegan alternatief voor steak met roomsaus bij frietjes!
Dinsdag: ragù met pasta
Volk over de vloer tijdens deze zonnige dagen? Dan is deze pasta ragù een goed idee om klaar te zetten! De saus zelf duurt amper 20 minuten om te maken en laat je rustig verder garen, terwijl je je gasten ontvangt. Voldoende tijd om ondertussen te aperitieven.
Bereidingstijd: 20 minuten
Suddertijd: 2,5 uur
Ingrediënten voor 4 personen
• 100 g pancetta, fijngesneden
• 800 g spiering, in blokjes
• 1 ui, gesnipperd
• 2 tenen knoflook, geperst
• 2 wortelen, in kleine blokjes
• 3 stengels groene selder, in kleine blokjes
• enkele takjes rozemarijn
• enkele takjes salie
• 2 el tomatenpuree
• 350 ml rode wijn
• 800 ml runderbouillon
• 400 g tomatenblokjes uit blik
• 400 g lintpasta
• 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Bak de pancetta met het vlees in olie rondom bruin. Schep uit de pan. Roerbak er nu de ui met de knoflook, wortel- en selderblokjes zo’n 20 minuten in. Bind de rozemarijn met de salie samen en leg de kruiden mee in de pan. Kruid met peper en zout.
Doe het vlees opnieuw in de pan. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak 2 minuten. Giet de wijn en de bouillon in de pan, voeg de tomatenblokjes toe en schep alles goed om. Laat op een zacht vuur, zonder deksel, 2,5 uur sudderen.
Kook de pasta beetgaar. Verdeel over 4 borden, schep er een flinke lepel van de ragù op en werk af met Parmezaanse kaas.
Tip: Je kan de ragù ook garen in de oven op 140°C.
Woensdag: gelakte roodbaars met groene paksoi
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten
• 1 stronk broccoli of broccolini, in roosjes
• 4 mini paksoi
• 50 g boter
• 1 tl sojasaus
• snuf chilipoeder
• 600 g roodbaarshaasje
• 50 g maïszetmeel
• 1 el sesamzaadjes
• 1 limoen
• arachideolie
• peper en zout
• ½ sjalot, gesnipperd
• 2 tenen knoflook
• 1 el geraspte gember
• 50 g appelstroop
• 50 g bruine suiker
• 50 g ketjap manis
• 50 ml sojasaus
• 1 el sesamolie
• 50 ml zonnebloemolie
Zo maak je het
Meng de sjalot, knoflook, gember, appelstroop, bruine suiker, ketjap manis, sojasaus, sesamolie en zonnebloemolie voor de marinade. Breng aan de kook en laat 2 minuten koken. Ga er daarna even met een mixer door en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Kook ondertussen de broccoliroosjes beetgaar in licht gezouten water. Halveer de paksoi en bak deze goudbruin in hete olie. Schep de groenten vervolgens uit de pan. Smelt de boter in diezelfde pan tot die lichtbruin kleurt. Voeg vervolgens de sojasaus en het chilipoeder toe. Druppel het over de warme groenten heen.
Haal de vis door het maïszetmeel en klop er het overtollige af. Bak de vis in olie rondom krokant. Bestrijk de vis daarna langs beide kanten met de marinade en bak nog even op een hoog vuur verder. Bestrooi met de sesamzaadje ter afwerking.
Serveer de vis tot slot met de groene groenten en partjes limoen.
Tip: Serveer er gekookte patatjes of volkoren noedels bij.
Donderdag: smeuïge puree met homemade burgers en zoete ui
Puree smaakt altijd, ongeacht het weer. Deze smeuïge versie serveer je met zelfgemaakte burgers en zoete ui. Geen zin in de puree zelf? Dan serveer je die burger en zoete ui gewoon tussen een broodje.
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
• 800 g pureeaardappelen
• 500 g gemengd gehakt
• 2 lente-uitjes, in fijne ringen
• 2 el verse tijmblaadjes
• 1 ei
• 20 g paneermeel
• 2 el geroosterde pijnboompitjes
• 1 tl mosterd
• 2 grote zoete uien
• 1 el balsamicoazijn
• 1 el bloem
• 400 ml vleesbouillon
• 1 tl perensiroop
• boter
• 120 ml warme melk
• peper en zout
Zo maak je het
Schil de aardappelen, halveer en kook ze gaar in licht gezouten water.
Meng de lente-uitjes, tijm, het ei, paneermeel, pijnboompitten en de mosterd onder het gehakt. Kruid met peper en zout en maak er met vochtige handen kleine burgers van.
Pel de uien en snijd ze in ringen. Bak de burgertjes aan beide kanten goudbruin en gaar in boter. Haal ze uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Giet de boter uit de pan, smelt er een nieuw klontje in en laat de uiringen op een zacht vuurtje 15 minuten bakken. Blus met balsamicoazijn, bestrooi met de bloem en giet er de bouillon bij. Roer er de perensiroop onder en kruid met peper en zout. Laat de saus indikken en leg de burgers in de saus om op te warmen.
Giet de aardappelen af en pureer ze met een stamper. Roer er een klontje boter onder en giet er de melk in delen bij tot je een smeuïge puree krijgt. Kruid met peper en zout. Serveer de burgertjes met de uiensaus en de puree. Werk af met wat extra tijm.
Tip: Door warme melk te gebruiken, vermijd je dat de puree kleverig wordt.
Vrijdag: gevlochten kaasbrood met pesto
Omdat het bij een apéro niet altijd borrelnootjes of chips moeten zijn: een gevlochten kaasbrood met pesto. De perfecte hartige snack voor bij een aperitiefdrankje om het weekend mee in te zetten.
Bereidingstijd: 10 minuten
Rijstijd: 1 uur
Oventijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
Voor het brood
• 500 g bloem
• 25 g fijne suiker
• 7 g instant gist
• 50 g boter, op kamertemperatuur
• snuf zout
• 1 ei
• 225 ml volle melk, lauw
Voor de pesto
• 1 teentje knoflook
• bosje basilicum
• 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
• 30 g pijnboompitten
• 50 ml olijfolie
• peper en zout
Voor de afwerking
• 100 g geraspte mozzarella
Zo maak je het
Meng de suiker en de gist onder de bloem. Voeg de zachte boter en het zout toe en kneed alles goed door.
Voeg nu het ei en de melk toe en kneed een 5-tal minuten tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg, leg het in een kom en dek af met een propere keukenhanddoek. Laat 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Mix ondertussen alle ingrediënten voor de pesto fijn. Kruid met peper en zout.
Kneed na een uur het deeg door. Rol het uit tot een rechthoek van 30 x 40 cm. Bestrijk de bovenkant met de pesto en verdeel er de mozzarella over. Rol het deeg in de lengte op en knijp de naden goed dicht. Snijd de rol in de lengte in drie strengen en maak er een vlecht van. Knijp de boven- en onderkant van het deeg goed dicht. Leg het gevlochten brood op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af en laat nog eens een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het brood 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Tip: Je kan de mozzarella perfect vervangen door andere kaassoorten. Denk aan oude kaas, feta of zelfs blauwe kaas.
Schrijf je hieronder in voor onze HLN Eten-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de smakelijkste weetjes én de lekkerste recepten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
Independer
Waarom het maken van een correcte inboedelbeschrijving cruciaal is voor de bescherming van je spullen
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij een brand bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
PREMIUM
“Goedkoop is vaak een miskoop, maar dure flessen van 50 euro zijn ook niet nodig”: hoe kies je de beste olijfolie in de winkel?
Voor één liter olijfolie betaal je volgens Testaankoop vandaag 31,3 procent meer dan vorig jaar, een serieuze stijging. Hoe komt dat? Is een goedkope fles olijfolie nu een erge miskoop? En hoe kies je binnen je budget de gezondste, meest kwalitatieve fles in de supermarkt? Olijfoliesommeliers Philippe Bruyninckx en Guy Hendrickx geven advies: “Het is het voedselproduct waar het meest mee gefraudeerd wordt.” -
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
Hobbytuiniers houden hun moestuinen de komende weken maar beter goed in de gaten. Zodra de bodem begint op te warmen, het ’s nachts niet te hard afkoelt en het nu en dan blijft regenen, duiken slakken in groten getale op. Slakkenplagen zijn immers een typisch lentefenomeen. Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je het beste omgaat met slakken in de tuin. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Jobat
Hoe wordt jouw loon beïnvloed door je jaren ervaring?