©  Cdc, Brian W. J. Mahy, ISOPIX

Waarom we van apenpokken spreken, terwijl het virus door totaal andere dieren wordt doorgegeven

De apenpokken veroveren Europa en nu ook de eerste gevallen in België opduiken, rijzen er steeds meer vragen over de gevaren van het virus en hoe het beestje verspreid wordt. We spreken wel over apenpokken, maar eigenlijk wordt de ziekte overgedragen door knaagdieren.

Wouter van Biezen

Even recapituleren. Apenpokken of monkeypox, zoals het virus in het Engels wordt genoemd, is een virale infectie die tot voor kort enkel in Centraal- en West-Afrika voorkwam. De symptomen zijn eerder mild en gelijkaardig aan die van de ‘normale’ pokken: koorts, hoofdpijn, spierpijn, rillingen en de typische huiduitslag. Er vormen zich dan over heel het lichaam blaasjes, gevuld met vocht of pus. Na enkele weken zijn de meeste mensen van de ziekte verlost.

Volgens experts is er geen reden tot paniek, want het apenpokkenvirus blijkt minder gevaarlijk dan de oude pokken, die een stuk meer slachtoffers eisten in het verleden, namelijk zo’n 30 procent van de besmette personen. Bij de apenvariant gaat het slechts om 1 tot 4 procent van de gevallen. En als de pokken dan levens kosten, dan gebeurt dat voornamelijk in landen waar de bevolking slechts beperkte toegang heeft tot gezondheidszorg. Bovendien gaat de ziekte niet zo makkelijk over op mensen.

Maar hoe wordt de ziekte doorgegeven?

De naam apenpokken doet vermoeden dat het beestje voornamelijk door apen gedragen en verspreid wordt, maar niets is minder waar. De ziekte wordt vermoedelijk overgedragen door Afrikaanse knaagdieren zoals eekhoorns, muizen en ratten. In Afrika krijgen mensen het virus nadat ze door de kleine diertjes worden gebeten.

En wij geven het op onze beurt dan weer voornamelijk door via lichaamsvloeistoffen en via contact met grotere speekseldruppels, bijvoorbeeld tijdens een face to face gesprek of door huidcontact met de blaasjes of de zweren die ze veroorzaken. Ook indirect contact, zoals het delen van lakens en handdoeken met iemand die apenpokken heeft, vormt een eventueel besmettingsgevaar.

Vanwaar komt de naam dan wel?

Het virus werd in 1958 ontdekt in een laboratorium in het Deense Kopenhagen bij twee besmette apen. Het eerste menselijke geval volgde twaalf jaar later in Congo, toen de gevaarlijkere en veel bekendere variant van het pokkenvirus stevig de ronde deed.

LEES OOK. Apenpokkenvirus is zich wereldwijd aan het verspreiden: wat zijn de symptomen, waar komt het vandaan en wat kan je ertegen doen?

LEES OOK. Nu ook tweede geval van apenpokken opgedoken in ons land

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER