Vandenbroucke: “Besmette personen zullen in contactisolatie moeten gaan totdat de letsels genezen zijn”
Volledig scherm
Vandenbroucke: “Besmette personen zullen in contactisolatie moeten gaan totdat de letsels genezen zijn” © VTM NIEUWS/Reuters

Wie besmet is met apenpokkenvirus moet in isolatie “totdat letsels genezen zijn”, in totaal 3 besmettingen vastgesteld in ons land

updateWie besmet is met het apenpokkenvirus moet in contactisolatie “totdat de letsels genezen zijn”. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in een persbericht. Hoogrisicocontacten moeten niet in isolatie, maar moeten 21 dagen aan zelfmonitoring doen om eventuele symptomen vast te stellen. Er zal gesensibiliseerd worden, in het bijzonder bij mensen met meerdere bedpartners en mannen die seks hebben met mannen.

  1. Zitten we met een nieuwe gezondheidscrisis? Experts beantwoorden 9 belangrijke vragen over de opstoot van apenpokken
    PREMIUM

    Zitten we met een nieuwe gezond­heids­cri­sis? Experts beantwoor­den 9 belangrij­ke vragen over de opstoot van apenpokken

    Sinds half mei duiken in Europa en Amerika besmettingen op met het zeldzame apenpokkenvirus. En vandaag is ook de eerste besmetting in ons land vastgesteld. Wat grote zorgen baart, is dat het virus nu buiten Afrika van mens tot mens gaat. Dat is nooit eerder gezien. Bovendien verspreidt de zeldzame ziekte zich als een olievlek. Amper zes dagen (!) na de eerste melding uit het Verenigd Koninkrijk aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zijn nu al zes westerse landen getroffen met in totaal 32 bevestigde gevallen en nog eens 69 verdachte gevallen. Wat komt er op ons af?
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.