Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsApenpokken

Wie besmet is met apenpokken moet in isolatie zolang letsels niet genezen zijn

Wie besmet is met apenpokken moet in isolatie zolang letsels niet genezen zijn
Beeld via REUTERS

 Wie besmet is met het apenpokkenvirus moet in isolatie zolang de letsels niet genezen zijn. Dat heeft de Risk Management Group (RMG) vrijdag beslist, meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Er zijn in Vlaanderen tot nu toe drie gevallen vastgesteld met het apenpokkenvirus. Het gaat om twee gevallen die klinisch zijn vastgesteld en een partner van een van die twee patiënten die ook symptomen vertoont. De RAG heeft vrijdag na overleg enkele maatregelen voorgesteld om de verspreiding in ons land in te dijken. De Risk Management Group (RMG) moet die voorstellen nu nog evalueren.

Dit werd er beslist:

• Wie besmet is moet in isolatie zolang de letsels niet genezen zijn.

Wie symptomen vertoont, moet naar de spoeddienst van het ziekenhuis gaan, waar de triage zal gebeuren.

• Hoogrisicocontacten hoeven niet in isolatie, maar moeten zelf monitoren of ze symptomen krijgen. Hoogrisicocontacten zijn onder meer huisgenoten, seksuele partners, mensen met wie er nauw contact is geweest en gezondheidswerkers die de patiënt verzorgd hebben. 

• De RAG raadt hoogrisicocontacten aan om extra voorzichtig te zijn met mensen met een verminderde immuniteit, zwangere vrouwen en kinderen.

• Er zal verder gesensibiliseerd worden, in het bijzonder bij mannen die seks hebben met mannen aangezien het virus in die groep circuleert. Daarvoor zal Zorg en Gezondheid samenwerken met het expertisecentrum Sensoa. 

• Verder wordt ook aan mensen die verschillende seksuele contacten hebben, gevraagd om waakzaam te zijn.

Symptomen

Het apenpokkenvirus is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. De eerste symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, rillingen en uitputting. Er kan uitslag ontstaan, die vaak begint in het gezicht en zich vervolgens uitbreidt naar andere delen van het lichaam, waaronder de geslachtsdelen. De uitslag verandert en doorloopt verschillende stadia, en kan lijken op waterpokken of syfilis, voordat er uiteindelijk een korstje ontstaat, dat er later af valt.

Lees ook

Expert over het apenpokkenvirus: ‘We weten niet waarom het virus nu opduikt’

Alles wat we weten over de apenpokken: van symptomen tot de verspreiding in België

Het virus was eerder deze maand al opgedoken in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, Canada en de Verenigde Staten. 

De komende dagen verwacht de RAG nog aanbevelingen van internationale instanties als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Op basis daarvan kunnen de regels nog aangepast worden. De RAG bestaat uit experts van de verschillende administraties van de regio’s, gezondheidsinstituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Sciensano zal meer gespecialiseerde informatie verspreiden naar gezondheidswerkers. Het gezondheidsinstituut zal onder meer uitleg geven over hoe stalen moeten worden afgenomen en waar gezondheidswerkers op moeten letten.

Via persbureau Belga berichtten we eerder nog dat er een isolatieperiode van 21 dagen zou komen. Dit is niet het geval. De isolatieperiode geldt voor zolang de letsels nog niet genezen zijn.