© ATV

ZNA lanceert traject voor obesitas bij kinderen en jongeren: “Eén op de twintig kinderen is obees”

Antwerpen -

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) gaat kinderen met obesitas twee jaar lang begeleiden in een nieuw traject. Het Obesitas Centrum Kind en Jeugd (OCK&J) wil zo de toename van het probleem bij kinderen aanpakken. Eén op de twintig kinderen lijdt vandaag aan obesitas.

Rebecca Van Remoortere

Het aantal kinderen en jongeren met obesitas stijgt jaar na jaar. Vandaag kampt ongeveer één op de twintig kinderen (4,6%) ermee. En dat heeft verschillende oorzaken, weet Daniel Klink, kinderarts-endocrinoloog van het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. “Dat gaat van onvoldoende kennis bij de ouders over een fout voedingspatroon tot aanleg voor obesitas of nog andere zaken.”

“Wij willen met ons nieuwe centrum ouders en kinderen langdurig begeleiden. Na een intake-gesprek in het ziekenhuis worden de kinderen begeleid door een arts, een diëtiste, een kinesist en een psycholoog. Elk kind krijgt een individueel programma dat gebaseerd is op sport, levensstijl en motivatie.”

De arts onderzoekt eerst wat de gezondheidsrisico’s voor het kind zijn. “Obesitas bij kinderen en adolescenten heeft grote gevolgen voor hun mentaal en lichamelijk welzijn. Er is risico op suikerziekte, vervetting van de lever en verstoorde cholesterol- en vetwaarden. Zonder tijdige behandeling treden later in het leven grote complicaties op.”

Het programma van ZNA wordt voor het grootste deel terugbetaald. “Er is wel nog één struikelblok, en dat is de kost van een psycholoog. Die wordt vandaag nog niet terugbetaald. Dat is vaak moeilijk voor gezinnen met minder middelen.”

Dokter Daniel Klink. © Jan Van der Perre

80 patiëntjes per jaar

De doelgroep van het centrum zijn patiënten van 11 tot en met 17 jaar. Bij het OCK&J kunnen meer kinderen obesitaszorg op maat krijgen dan in het vorige ZNA-programma. Er is plaats voor een instroom van zestig tot tachtig patiëntjes per jaar. Het traject duurt ongeveer twee jaar.

ZNA wil ook preventief handelen en werkt aan een educatiepakket voor scholen. Dat werd vrijdag al eens uitgetest door een groep schoolkinderen van Hoedjes van Papier in Deurne. Ze leerden het belang van gezond en gevarieerd eten en voldoende beweging. “Een kind blijft een kind, en we zullen nooit een afslankdieet opleggen. We willen wel het hele gezin informeren over gezonde voeding. En er moet ook ruimte blijven om af en toe eens te zondigen”, zegt diëtiste Heidi Cuypers.

Zij leert de leerlingen van het zesde leerjaar vandaag over de verschillende smaken. “Ik proef graag nieuwe dingen”, zegt Lou (12). “Van mijn ouders moet ik twee stukken fruit per dag eten. Die eet ik in plaats van een koek. Ik weet dat fruit gezonder is, maar soms eet ik ook nog wel chips. Ik beweeg ook genoeg, want ben een heel goede voetballer. Er zitten wel een paar kindjes op school die overgewicht hebben. Ik kan me voorstellen dat het voor hen niet zo gemakkelijk is.”

Meer info op www.zna.be/nl/obesitascentrum-kind-jeugd

Lou leert nieuwe smaken kennen bij diëtiste Heide Cuypers. © Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER