© Twitter Royal Brunei Airlines

Autorijden is hen niet toegestaan, een vliegtuig besturen wél

Royal Brunei Airlines heeft voor een heuse revolutie gezorgd in de Arabische wereld. Ze zijn de eerste vliegtuigmaatschappij die een volledig vrouwelijke pilotenploeg de lucht in heeft gestuurd. Opmerkelijk feit: de dames vlogen op 23 februari 2017 van Brunei naar Saoedi-Arabië, een land waar het door de conservatieve Moslimgeestelijken nog steeds verboden is voor vrouwen om auto te rijden.

mige

Kapitein Sharifah Czarena Surainy Syed Hashim werd tijdens de vlucht bijgestaan door Senior Eerste Officier Nadiah Pg Khashiem en Senior Eerste Officier Sariana Nordin. Samen brachten ze een vlucht met een Boeing 787 Dreamliner van Brunei naar Saoedi-Arabië tot een goed einde. “De meeste mensen zien een piloot als een mannelijk beroep”, steekt de kapitein van wal. “Als een Bruneise vrouw is het een enorme verwezenlijking om dit beroep te mogen uitoefenen. Het toont aan de jongere generatie vrouwen dat ze alles kunnen bereiken waar ze van dromen.”

Royal Brunei Airlines wil nog meer vrouwen in het vak krijgen en startte daarom onlangs een speciaal programma op dat vrouwen opleidt tot piloot. De vliegtuigmaatschappij greep de kans echter ook aan om nogmaals op de oneerlijkheid heersend in Saoedi-Arabië te wijzen. In 2014 probeerden twee vrouwen nog om met een auto in het land te rijden. Ze werden ondanks zware internationale protesten beiden meer dan 70 dagen vastgehouden in de cel. Ondertussen is er een campagne opgestart door progressief denkende vrouwen en mannen, die af willen van de regel van de conservatieven. “Het is niet eens een officiële wet!”, laten ze weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer