Adviesraad kritisch: “Onderfinanciering geestelijke gezondheidszorg niet langer houdbaar”

Er moet dringend meer geïnvesteerd worden in geestelijke gezondheidszorg. Momenteel gaat maar zes procent van het federale gezondheidsbudget naar geestelijke gezondheid. “Die duidelijke onderfinanciering van de geestelijke gezondheidszorg is niet langer houdbaar”, zo staat te lezen in een advies van de Strategische Adviesraad voor het Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid (SAR WGG).

gjs

De kritiek van de adviesraad staat te lezen in een nota over het ‘Vlaams Actieplan Geestelijke Gezondheid 2017-2019’ van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

De Vlaamse adviesraad loopt niet meteen over van enthousiasme over dat plan. “Dit is nog niet het grote masterplan over geestelijke gezondheid in Vlaanderen dat we verwachten”, klinkt het onder meer. En verder: “Het huidige plan schetst de langetermijnvisie onvoldoende en slaagt er niet in om een ad hoc beleid te overstijgen”.

Prioriteiten

Volgens de adviesraad moet Vlaanderen meer ambitie tonen en verder kijken dan 2019. De raad schuift ook meteen zelf een reeks prioriteiten naar voor. Het gaat dan onder meer om het bestrijden van het stigma dat aan de geestelijke gezondheidszorg kleeft, maar ook op het verbeteren van de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de geestelijke gezondheidszorg.

Om die doelstellingen te kunnen realiseren, zullen zowel de federale als de Vlaamse overheid met meer middelen op de proppen moeten komen. Momenteel bedraagt het federale budget voor de geestelijke gezondheidszorg maar zes procent van het totale gezondheidsbudget. De raad spreekt van een onhoudbare onderfinanciering.

Terugbetaling

In het advies staat: “De middelen van residentiële zorg moeten naast een volwaardig uitgebouwde ambulante zorg staan. Te vaak is een opname de enige mogelijkheid omdat alternatieve zorg ontbreekt of met enorme wachttijden kampt. De raad vraagt om naast de toekomstige terugbetaling van de psycholoog op federaal niveau ook op Vlaams niveau meer te investeren in de uitbouw van de geestelijke gezondheidszorg in de eerste lijn, de centra voor geestelijke gezondheidszorg, revalidatie, psychiatrische verzorgingstehuizen en initiatieven beschut wonen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer