Topchef Luc Bellings (57) levert Michelin-ster in: “Ik stop ermee”
Hoogdag in gastronomisch België en Luxemburg, want vandaag worden de Michelinsterren uitgedeeld. Wie er alvast geen zal ontvangen, is Luc Bellings (57). “Ik stop deze zomer en bedank voor de eer.” Topchef Pajtim Bajrami neemt het restaurant over en opent er na de zomer een eigen zaak.
De topchef baat al sinds 2017 in Hasselt het gastronomisch restaurant ‘De Vork van Luc Bellings’ uit. Een zaak die vanaf het begin de Michelin-inspecteurs wist te bekoren, want ze beloonden de uitbater met een ster. Het restaurant verdween sindsdien niet meer uit de wereldberoemde gids. Tot vandaag. Bellings levert zijn ster in. “We zoeken al een jaartje in stilte naar een overnemer en hebben ondertussen iemand gevonden. Op 20 augustus verkopen we de zaak en dan stop ik met gastronomie. Michelin weet dat ondertussen. Tegenover hen zou het niet fair zijn mocht ik in hun nieuwe editie nog maanden vermeld staan met een ster terwijl ik niet meer open ben. Dus bedank ik voor de eer.”
Bellings draait naar eigen zeggen al 43 jaar mee in de sector. “Al sinds mijn veertiende sta ik in de keuken. Nu ben ik 57 jaar en heb ik het gevoel dat ik alles gezien heb. Vooral de coronaperiode heeft mij doen beseffen dat ik op een aantal aspecten in mijn leven heel wat gemist heb, vooral familiaal dan. Ik wil het rustiger aan doen en meer tijd nemen voor de mensen rondom mij.”
Het is nu ook bekend wie de fakkel overneemt: topchef Pajtim Bajrami neemt de locatie van Luc Bellings over en opent na deze zomer opnieuw de deuren van het restaurant dat dan de naam ‘Otore’ zal dragen. Bajrami werd bekend als schreeuwende chef in de docureeks ‘Ja Chef!’.
Kijk naar de HLN Original-reeks Sterren Van De Keuken:
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox