© Gregory Van Gansen / Photonews

TreinTramBus over schrapping piekuurtreinen in Antwerpen: “Personeelsprobleem moest al veel eerder aangepakt worden”

In Antwerpen heeft de NMBS tien piekuurtreinen geschrapt omdat er te weinig treinbegeleiders zijn. Reizigersvereniging TreinTramBus reageert ontevreden. “We hebben begrip voor het feit dat er te weinig treinbegeleiders zijn, maar dat probleem is niet van vandaag. Het is in de regio Antwerpen al langer bekend. De aanwerving had veel eerder moeten starten”, zegt Kees Smilde van TreinTramBus.

Vanaf vandaag schrapt de NMBS tien piekuurtreinen omdat er een personeelstekort is. Het gaat om treinen tussen Herentals en Antwerpen, tussen Lier en Herentals en tussen Neerpelt en Brussel, een trein die ook in Herentals halt houdt. 

Er zal pas een oplossing komen wanneer er meer mensen instromen
Kees Smilde, woordvoerder reizigersvereniging TreinTramBus

De NMBS kampt met een personeelstekort en heeft 260 nieuwe treinbegeleiders nodig. Volgens Kees Smilde van reizigersvereniging TreinTramBus gaat het om een structureel probleem. “Er was al een tekort aan personeel bij de NMBS, en nu zijn er ook nog veel mensen ziek of afwezig. Er zal pas een oplossing komen als er meer mensen instromen.” 

TreinTramBus heeft begrip voor het feit dat de treinen niet rijden door een personeelstekort. “Maar dat probleem is niet van vandaag. Het is in de regio Antwerpen al langer bekend en de aanwerving had dus veel eerder moeten starten”, zegt Smilde. 

“Het is een verbetering dat het op voorhand wordt aangekondigd, in plaats van dat een trein spontaan uitvalt. Dan kunnen reizigers op tijd maatregelen nemen”, zegt Smilde. “Maar mensen hebben een vast patroon van verplaatsing. Nu komen ze te laat op hun werk of moeten ze veel eerder vertrekken. En de andere treinen zitten ook weer voller.” Hoe lang de treinen zullen afgeschaft blijven, is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen