Videospeler inladen...

Bijzonder protest in Davos: groep miljonairs roept op om hen méér belastingen te laten betalen

“Belast ons meer”: met die opvallende boodschap protesteerden een handvol miljonairs aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum (WEF), de jaarlijkse conferentie voor bedrijfsleiders en toppolitici in Zwitserland. De “Patriotic Millionaires”, zoals ze zichzelf noemen, willen niet langer toezien hoe de ongelijkheid in de wereld toeneemt en roepen op om de allerrijksten de crisis te laten betalen.

“Een besloten en elitaire bedoening met een ondemocratisch karakter”: de kritiek op het Wereld Economisch Forum is niet nieuw, maar klinkt wel uit steeds meer hoeken. Dat bewijzen ook de “Patriotic Millionaires”, een groep miljonairs en miljardairs uit Europa en de Verenigde Staten die naar aanleiding van de bijeenkomst een open brief de wereld instuurden.

Daarin roepen ze op om een rijkentaks in te voeren: 2 procent voor vermogens boven de 5 miljoen dollar, 3 procent boven de 50 miljoen en 5 procent voor miljardairs. Het zou wereldwijd 2,52 biljoen dollar kunnen opleveren. Onder meer de Amerikaanse acteur Mark Ruffalo, Disney-erfgename Abigail Disney en Nick Hanauer, die investeerde in Amazon, ondertekenden de verklaring, samen met 147 andere superrijken. 

"Schandalig"

Een handvol afgevaardigden zakte af naar Davos om te protesteren. Onder hen de Britse miljonair Phil White. “Terwijl de rest van de wereld ten onder gaat aan de economische crisis, komen miljardairs en wereldleiders in gesloten kring samen een zogezegd keerpunt te realiseren. Het is schandalig dat er geluisterd wordt naar diegenen die het meest bezitten en dus het minst de gevolgen van de crisis voelen, terwijl ze ook nog eens te weinig belastingen betalen”, verklaarde de bedrijfsconsultant aan BBC.

Marlene Engelhorn en Phil White van de "Patriotic Millionaires" zakten naar Davos in Zwitserland af om te protesteren tegen de steeds groter wordende ongelijkheid in de wereld:

Videospeler inladen...

Marlene Engelhorn, die eveneens haar stem liet horen tijdens het protest, wilde naar eigen zeggen niet blijven wachten tot iemand iets doet aan de 263 miljoen mensen die dit jaar in extreme armoede zullen vervallen. “Ik heb mijn hele leven van de voordelen van rijkdom genoten, maar weet wel hoe scheef onze economie zit. Belastingen heffen op de rijken is de enige manier om het evenwicht in de wereld te herstellen.”

Belastingen heffen op de rijken is de enige manier om het evenwicht in de wereld te herstellen

Marlene Engelhorn

Engelhorn baseert zich op de cijfers van liefdadigheidsorganisatie Oxfam, die elk jaar tijdens het WEF een rapport over ongelijkheid uitbrengt. Volgens de hulporganisatie kwam er de afgelopen twee jaar elke 30 uur een nieuwe miljardair bij, maar verwachten ze tegelijkertijd dat dit jaar elke 33 uur een miljoen mensen in extreme armoede vervalt. Ook Oxfam is dan ook voorstander om een vermogensbelasting in te voeren.

Meest gelezen