Ook deze zomer nog geen nachttrein van Brussel naar Berlijn en Praag

Er zullen deze zomer nog geen nachttreinen rijden vanuit Brussel - via Amsterdam - naar Berlijn, Dresden en Praag. Een nieuwe richtdatum is er voorlopig niet. Duitsland en Frankrijk plannen dan weer een rechtstreekse treinverbinding tussen de hoofdsteden Berlijn en Parijs.

"Het blijkt helaas niet mogelijk om de nieuwe nachttrein Brussel-Amsterdam-Berlijn-Praag al in de zomer van 2022 te starten", schrijft de website van de Nederlands-Belgische start-up European Sleeper. "Om teleurstellingen te voorkomen, geven we nog even geen nieuwe datum." Initieel werd er gemikt op de lente van 2022, dat werd later "begin van de zomer". Maar ook deze streefdatum wordt dus niet gehaald.

European Sleeper werkt voor de nachtelijke verbinding samen met de Tsjechische spooronderneming RegioJet. De start-up zegt nog te werken aan andere nachttreinen. "We zien veel mogelijkheden richting het zuiden van Europa, maar een trein naar Scandinavië klinkt ook veelbelovend", luidt het.

Momenteel rijdt er één nachttrein in België: de NightJet van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB rijdt drie keer per week tussen Brussel (via Luik en Duitsland) en de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Parijs-Berlijn

Intussen plannen de Deutsche Bahn en zijn Franse tegenhanger SNCF een snelle en rechtstreekse treinverbinding tussen de hoofdsteden Berlijn en Parijs. Vanaf eind 2023 moeten deze treinen rijden. Het traject bedraagt zeven uur. Bedoeling is om in eerste instantie dagelijks een heen en terug in te leggen tussen Parijs en Berlijn, via Frankfurt. Er lopen ook gesprekken over nog meer snelle verbindingen tussen Duitsland en bestemmingen in Zuid-Frankrijk.

Eerder kondigde de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB al aan om, ook vanaf eind 2023, een nachttrein Parijs-Berlijn in te leggen.

Meest gelezen