NAVO-kandidaten Finland en Zweden sturen onderhandelaars naar opstandig Turkije

Finland en Zweden sturen woensdag afgevaardigden naar Turkije in de hoop de Turkse oppositie tegen het NAVO-lidmaatschap van de Scandinavische landen te keren. Dat maakt de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto bekend.

Op 18 mei zonden Finland en Zweden gezamenlijk hun officiële aanvragen tot lidmaatschap van de NAVO in. Dat deden ze na een toenemende druk vanuit hun bevolking vanwege de Russische invasie van Oekraïne.

Tijdens een paneldiscussie van het World Economic Forum (WEF) in Davos zei Haavisto vandaag dat Finland er vóór de indiening van de aanvraag tot NAVO-lidmaatschap sterk van overtuigd was dat de NAVO-lidstaten die aanvraag zouden aanvaarden. Dat bleek niet het geval te zijn voor Turkije.

“Onderhandelen heeft geen zin”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verzette zich tegen eerder deze maand tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO.

De landen zouden volgens Erdogan een thuishaven zijn voor terroristen. Die vermeende terroristen zouden lid zijn van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en volgers zijn van de Gülenbeweging, die volgens Erdogan verantwoordelijk is voor de couppoging in Turkije in 2016.

Onderhandelen over de lidmaatschappen van Finland en Zweden “heeft geen zin”, beweerde Erdogan. Toch zei de Finse Buitenlandminister dinsdag dat Finse en Zweedse onderhandelaars woensdag naar Turkije zullen reizen, om het te overtuigen van hun kandidatuur voor de NAVO.

“Zowel wij (Finland, red.) als Zweden sturen een delegatie voor een bezoek aan Ankara. Dit zal morgen gebeuren, dus de discussie over het lidmaatschap zal worden voortgezet”, zei Haavisto, geciteerd door de Finse krant Ilta-Sanomat.

“Wij hebben begrepen dat Turkije zijn eigen veiligheidsproblemen heeft in verband met terrorisme”, aldus Haavisto. Hij zei ook dat Finland en Zweden daar “goede antwoorden op hebben” en dat “een overeenkomst kan worden bereikt”, zonder op details in te gaan.

Haavisto vertrouwt erop dat de NAVO een consensus over de zaak zou bereiken. “Als ik de regels van de NAVO goed gelezen heb, is het vinden van consensus erg belangrijk. Ik geloof dan ook dat de NAVO in staat zal zijn deze kwestie in een goede geest op te lossen.”

Syrië

De Turkse president maakte maandag nog bekend dat hij een militaire operatie wil uitvoeren om de grens van zijn land met Syrië “veilig” te stellen. “We zullen binnenkort nieuwe stappen zetten met betrekking tot de onvoltooide delen van het project dat we zijn begonnen over de 30 kilometer diepe veilige zone die we langs onze zuidgrens (met Syrië, red.) hebben ingesteld”, zei hij.

Turkije controleert momenteel grote gebieden rond die grens en wil zijn macht er verder uitbreiden.

(kg)

Meer