Represented by ZUMA Press, Inc.

21 doden bij schietpartij in lagere school in Texas vielen in 1 klas, ook de schutter is dood 

De 21 doden bij de schietpartij in een lagere school in Uvalde in Texas vielen allemaal in 1 klas, zo melden lokale autoriteiten. Het gaat om 19 kinderen en 2 leerkrachten. Sommige klasgenoten overleefden het drama en zijn naar het ziekenhuis gebracht. De dader van 18 is doodgeschoten.

De jonge schutter kon net voor de middag de Robb Elementary School in Uvalde binnendringen, een lagere school met zo'n 500 leerlingen tussen de 7 en de 10 jaar oud. Hij reed zelf met een auto naar de school en had volgens de autoriteiten een pistool en een semi-automatisch geweer bij en hij droeg ook een kogelwerende vest. Vlak bij de school zou hij met zijn auto zijn gecrasht in een gracht. Er zou dan al een confrontatie hebben plaatsgevonden met agenten. Hij liep vervolgens de school binnen, waar hij in verschillende klassen in het rond schoot.

Bij de aanval kwamen 21 mensen om het leven. Volgens lokale autoriteiten waren ze allemaal in 1 klaslokaal bijeen. Er zouden ook meerdere gewonden naar het ziekenhuis zijn gebracht, hoeveel is niet helemaal duidelijk. 19 van de dodelijke slachtoffers zijn kinderen, van 7 tot 10 jaar oud. De 2 meerderjarige dodelijke slachtoffers zijn leerkrachten van de school. Lokale autoriteiten zeggen dat de schutter ook zijn 66-jarige grootmoeder heeft neergeschoten voor hij naar de school reed. Zij zou in kritieke toestand zijn.

Een team van de grenspolitie was als eerste ter plaatse en belandde in een vuurgevecht met de schutter die zich had gebarricadeerd, hij werd uiteindelijk doodgeschoten. Zeker 1 agent raakte gewond. De dader is intussen geïdentificeerd als Salvador Ramos, een 18-jarige inwoner van Uvalde, die in de buurt op school zat. Zijn motief voor de schietpartij is nog niet bekend.

Bekijk de eerste beelden en het verdriet in Uvalde:

Videospeler inladen...

10 jaar na Sandy Hook

De aanval komt een kleine twee weken na een schietpartij in Buffalo, in de staat New York. Daar schoot een blanke man tien Afro-Amerikanen dood in een door racisme ingegeven terreurdaad. De schietpartij in Uvalde is intussen al de op een na dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse school, na die op Sandy Hook, tien jaar geleden, waar 26 doden vielen en de op twee na dodelijkste als je ook de schietpartijen op universiteiten meetelt (op Virginia Tech vielen in 2007 32 doden).

De Amerikaans president Joe Biden heeft ook al gereageerd op het drama. Lees daarover hier meer.

Bekijk hieronder de persconferentie van gouverneur Greg Abbott van Texas:

Videospeler inladen...
2022 Getty Images
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
AFP or licensors
2022 Getty Images

Meest gelezen