De appelboompjes die we op 7 mei verdeelden, beginnen nu blaadjes en bloesems te krijgen.© RR

Wat moet u doen nu onze appelboompjes in bloei komen?

Nieuwerkerken -

De 26.700 appelboompjes die Het Belang van Limburg uitdeelde, komen nu stilaan in bloei. Productmanager Geert Colda van boomkwekerij Carolus heeft tips voor mensen die nog met vragen zitten.

Karel Moors

“Als je de plantinstructies goed hebt gevolgd, moeten de boompjes nu in bloei komen of toch al blaadjes beginnen krijgen”, steekt appelboomexpert Geert Colda van wal. “Als er nu nog geen knoppen te zien zijn aan het boompje, is er iets misgegaan bij de aanplanting. Qua bloei gaat er nu geen verschil zijn of ze in zand- of leemgrond staan.”

Wat met bloesems?

“De bloesems die op de boompjes komen, knijp je best af. Vruchten pakken veel energie en het seizoen is al gevorderd, de bloesems zouden toch maar kleine appeltjes opleveren die geen smaak hebben. Eventueel kan je één of twee bloesempjes laten staan, als je per se dit jaar al een appeltje aan je boom wil zien.”

Nog water geven?

“Ook al heeft het geregend, het is niet slecht om de boompjes nu en dan water te blijven geven, zeker als ze in zandgrond staan. Maar ook niet overdrijven, de wortels mogen niet nat staan.”

Extra water geven aan het appelboompje, goed idee.© RR

Nog steunstok plaatsen?

Sommige mensen hebben geen steunstok naast het boompje gezet bij het aanplanten. “Het kan nog. Doe het best zo rap mogelijk, dan verstoor je de wortels het minst.”

Deze appelboom staat heel goed ondersteund.© RR

Nog snoeien?

Kan je nu nog een derde van de zijtakken terugsnoeien als dat niet gebeurd is? “Ja, maar er is nu al een deel energie verloren gegaan. Als de boom uitloopt, zou ik er nu niks meer aan doen, maar dan heb je wel risico op verkaling: je krijgt knoppen op het uiteinde van de tak maar niet op de rest, en dan verlies je later een deel volume. Als je wel hebt gesnoeid, gaat je tak sneller verdikken en als er later appels aan komen, gaat die tak mooi horizontaal blijven. Als je takken niet inknipt, gaat die tak minder verdikken, krijg je bloemen en dus later vruchten aan het uiteinde van de tak en gaat die helemaal doorhangen. Da’s niet goed voor de kwaliteit van je vruchten. In opgaand hout gaat meer sap dan in afhangend hout.”

Snoeien kan nog, het helpt tegen verkaling.© RR

Mieren en bladluizen

“Mieren kunnen geen kwaad. Maar bladluizen zuigen sap uit de bladeren, die gaan krullen en afsterven. Je kan in het tuincentrum middeltjes tegen bladluizen vinden maar je kan ze ook biologisch bestrijden, bijvoorbeeld met een aftreksel van brandnetels. Je kan een bloempotje ondersteboven en volgepropt met stro in je boom hangen of een bundeltje korte, holle bamboestokjes: daar komen lieveheersbeestjes en oorwurmen in nestelen en die eten bladluizen.”

Bijmesten

“Een beetje bijmesten kan als de boom groene blaadjes krijgt. Gewoon rond de stam verdelen of inwerken in de aarde. Ik zag ook dat mensen hun boompje in een gazon hebben geplant en dan graszoden tot tegen de stam aandrukken. Best is wat losse aarde rond het stammetje te houden, zo kan je beter water en meststof geven.”

Bijmesten mag. Of je laat het door de kippen doen.© RR

Deze kreeg een plek op een terras.© RR

Appelboom en oogappeltje.© RR

Hier is iemand ongeduldig.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer