REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Mijnbouwreus Glencore bekent omkoping en manipulatie, verwacht boete van 1 miljard in VS

Na beschuldigingen van omkoping en manipulatie van de olieprijzen heeft de Zwitserse grondstoffenhandelaar en mijnbouwreus Glencore schuld bekend en met internationale gerechtelijke autoriteiten van de Verenigde Staten, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk ingestemd met een schikking. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie in Washington.

  1. Ontsleutelde berichten tonen hoe ‘Bolle Jos’ moord bestelt: “Dit is het adres van die hond”
    PREMIUM

    Ontsleutel­de berichten tonen hoe ‘Bolle Jos’ moord bestelt: “Dit is het adres van die hond”

    Zijn omzet in de internationale cocaïnehandel wordt geschat op een miljard euro. Maar de Nederlandse rechtszaak in juni tegen ‘Bolle Jos’ Leijdekkers (32) draait verder vooral om excessief geweld. Een reconstructie van hoe de Nederlander een doldrieste overval in Finland zou hebben aangestuurd. Maar ook hoe hij een moordopdracht gaf op basis van een advertentie en een beloning van 200.000 euro: “Moeten we 4 heads op zetten, dat het zeker goed gaat.”
  2. Amerikaanse basketbalster Brittney Griner vertelt voor het eerst over negen maanden in Russische gevangenis: “In mijn eerste cel lagen bloed, uitwerpselen en een groot mes”
    PREMIUM
    3

    Amerikaan­se basketbal­ster Brittney Griner vertelt voor het eerst over negen maanden in Russische gevangenis: “In mijn eerste cel lagen bloed, uitwerpse­len en een groot mes”

    Brittney Griner (33), de Amerikaanse basketbalspeelster die in 2022 negen maanden in een Russische cel werd opgesloten omdat ze betrapt was op het bezit van cannabisolie, deelt voor het eerst haar ervaringen. In een interview met tv-zender ABC getuigt ze dat ze tijdens haar gevangenschap zelfmoord heeft overwogen. Die mogelijkheid had ze ook, want in haar cel vond ze al op de eerste dag een groot mes. Dit is haar verhaal, gebaseerd op dagboeknotities die ze opschreef in de marges van een sudoku-boekje en een bijbel die ze bij had.