Direct naar artikelinhoud
NieuwsJustitie

Veroordeelde kindermisbruiker op Belgische ‘Most Wanted’-lijst opgepakt in Nederland

Veroordeelde kindermisbruiker op Belgische ‘Most Wanted’-lijst opgepakt in Nederland
Beeld Wannes Nimmegeers

De 54-jarige Rony Van Weyenberg uit Brugge, veroordeeld wegens verkrachting van een minderjarige, seksuele uitbuiting van kinderen en kinderpornografie, is in Nederland opgepakt. Dat meldt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

en

Van Weyenberg werd op 20 mei veroordeeld door het Gentse Hof van Beroep tot een gevangenisstraf van zes jaar en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank, wegens de verkrachting van een minderjarige. Het openbaar ministerie vroeg zijn onmiddellijke aanhouding, maar omdat de verdachte niet zelf aanwezig was in de rechtbank, ging de politie bij hem thuis aanbellen. Ook daar bleek niemand aanwezig. 

Al snel bleek waarom. Van Weyenberg trok op de dag van de uitspraak niet naar de rechtbank, maar sloeg in allerijl op de vlucht. De man zat naar eigen zeggen op Ibiza, maar dat verhaal blijkt niet te kloppen, zo meldt Van Quickenborne. 

De veroordeelde pedofiel werd opgepakt in Nederland, niet ver van de Belgische grens. Volgens Van Weyenberg zelf heeft hij daar een vriendin. Mogelijk zat hij dus gewoon daar en probeerde hij de politie op het verkeerde spoor te zetten met een post op sociale media waaruit zou moeten blijken dat hij op Ibiza zat.  

De veroordeelde pedofiel Rony Van Weyenberg (54) staat op de 'Most Wanted'-lijst.Beeld Federale politie

Most Wanted-lijst 

“Achter de schermen hebben we hard gewerkt om de verdachte te vinden”, zegt minister van Quickenborne in een eerste reactie. “We hebben aan Nederland om zijn uitlevering gevraagd.”

De advocaat van de veroordeelde pedofiel was woensdagochtend nog niet officieel op de hoogte gebracht van de arrestatie. “Ik hoor enkel hetzelfde als jullie, dat de uitlevering aan Nederland is gevraagd”, klinkt het.

De veroordeelde pedofiel werd gisteren op de ‘Belgium’s Most Wanted’-lijst gezet, de lijst met de door ons land meest gezochte voortvluchtige criminelen. In het kader van de internationale opsporing werd het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale politie ingeschakeld, dat samenwerkt met FAST-teams in het buitenland. 

Twitter bericht wordt geladen...