Al zeker zes gevallen van apenpokken in België: strengere maatregelen voor "zeer hoogrisicocontacten"

In België zijn op dit moment al zeker 6 mensen besmet met het apenpokkenvirus. Dat bevestigt gezondheidsinstituut Sciensano. Er is ook nog 1 waarschijnlijke besmetting. Het gaat om zeven mannen. Wie een "zeer hoogrisicocontact" heeft gehad met een patiënt, moet zich aan strengere maatregelen houden.

Wereldwijd blijven er nieuwe besmettingen met het apenpokkenvirus opduiken. In ons land stond de teller begin deze week op 4 besmettingen, nu is de teller opgelopen tot zeker 6. Daarnaast is er ook één waarschijnlijk geval, van wie het resultaat van de PCR-test nog niet beschikbaar was. Het gaat om zeven mannen die seks hebben met mannen.

Vier van de patiënten raakten besmet tijdens Darklands, een internationaal fetisjfestival dat begin deze maand in Antwerpen plaatsvond. Daarnaast raakte iemand door zijn partner besmet en nog iemand anders liep de besmetting in Portugal op, zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht. De symptomen van alle besmette personen zijn vrij mild. 

De richtlijnen van de Risk Assesment Group zijn intussen lichtjes aangepast, geeft Van Gucht nog mee. Zo zullen de "zeer-hoogrisicocontacten" van een besmet persoon iets strengere maatregelen moeten opvolgen. "Het gaat dan om mensen die seksueel contact of lang huid-op-huidcontact gehad hebben met een besmet persoon, maar het spreekt voor zich dat het hier om een heel kleine groep gaat", zegt Van Gucht. "In de drie weken na het contact vragen we hen een mondmasker op te zetten, en een quarantaine in acht te nemen als zij contact zouden hebben met jonge kinderen, zwangere vrouwen of mensen met een verzwakte immuniteit."

Van Gucht sluit niet uit dat er de komende dagen nog meer besmettingen opduiken, maar dat hoeft niet te verbazen. "Het nieuws over de besmettingen heeft tot een bewustzijn geleid, en rekening houdend met de vrij lange incubatietijd van drie weken bestaat dus de kans dat we de komende dagen nog horen over nieuwe besmettingen", zegt de Sciensano-viroloog. Hij toont zich wel hoopvol over het onder controle krijgen van dit virus. "Daarbij worden we geholpen door de lange incubatietijd en het feit dat mensen vooral besmettelijk zijn als ze symptomen vertonen, wat de contactopsporing vergemakkelijkt."

BEKIJK: Zit je nog met vragen over het apenpokkenvirus? Bekijk de #steljevraag met viroloog Marc Van Ranst:

Videospeler inladen...

Het virus wordt hier en daar gelinkt aan de homogemeenschap, maar Van Gucht beklemtoont dat dit niet specifiek een probleem is van mannen die seks hebben met mannen. "De gevallen die ons uit Afrika bekend zijn, worden niet via seksueel contact verspreid. Het gaat hier om een beetje een ongelukkig toeval: er is sprake van een paar superverspreiders op dit festival, dat een zeer internationaal publiek aantrekt, en dat na twee jaar van coronabeperkingen."

Verder valt nog op dat vooral mensen jonger dan 50 besmet raken. Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat oudere mensen het pokkenvaccin nog toegediend gekregen hebben. In ons land werd de toediening van dat vaccin halverwege de jaren 70 stopgezet.

Communicatie

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) heeft in het Vlaams Parlement verklaard dat het aantal mensen dat besmet is met het apenpokkenvirus twee keer per week - op woensdag en vrijdag - gecommuniceerd zal worden.

Naar aanleiding van een vraag van Open VLD-parlementslid Freya Saeys zei Crevits dat er aan contactopsporing gedaan wordt. Het virus verspreidt zich namelijk via nauwe contacten tussen mensen. Hiervoor wordt al samengewerkt met het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Zij hebben, aldus de minister, al ervaring met dit soort contactopsporing.

Vanuit verschillende fracties in het parlement werd de minister ook gewezen op de homofobe reacties en de framing rond het virus. Crevits veroordeelde deze reacties en vertelde het parlement dat ze voor de communicatie over het virus samenwerkt met Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, omwille van de aard van de verspreiding van het virus, en dat er al een brief werd rondgestuurd naar huisartsen met alle informatie over het virus.

Meest gelezen