VOC Merelbeke

Opvangcentrum Merelbeke slaakt noodkreet: "Nooit eerder zoveel gewonde egels binnengekregen" 

Bij het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Merelbeke krijgen ze bijna vier keer zoveel gewonde egels binnen als 4 jaar geleden. "Tegen dit tempo zullen we dit jaar maar liefst 2000 gewonde egels opvangen", zegt verantwoordelijke Nick De Meulemeester. De diertjes zijn vaak besmet met het 'egelvirus' dat zich razendsnel verspreidt. Daardoor hebben ze intensieve verzorging nodig. 

Op vier jaar tijd is het aantal zieke egels gestegen van 500 naar mogelijk dit jaar 2000. Dat laat het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren van Merelbeke weten. Dat is niet alleen te wijten aan de robotmaaiers waar de beestjes onder terecht komen, maar vooral aan hun verwondingen die geïnfecteerd raken met een besmettelijke bacterie. 

Dat vertelt verantwoordelijke Nick De Meulemeester. "Egels met wondjes raken vaak besmet met de difteriebacterie via een bijtwonde. Ze blijven maandenlang verspreider van de bacterie, waardoor ze ook soortgenoten aansteken. Bijna zeker is dat de robotmaaiers in het verleden de eerste aanzet hebben gegeven tot extra pootblessures met infecties die volop hun bacteriën verspreidden."

De symptomen zijn afschuwelijk voor de egels. Zo krijgen ze te maken met zwaar geïnfecteerde poten, kopjes en nek. "Bovendien komen er vaak nog stinkende, etterende wondjes bij op moeilijk bereikbare plaatsen zoals tussen hun stekels. Het is een heel karwei om deze dieren dagelijks op te volgen. Vaak zitten hier wel 100 egels tegelijk in hokken, kooien en opbergbakken. Hiervan hebben er enkele tientallen dagelijks wondzorg, medicatie en andere ondersteuning nodig om ze de beste kans op revalidatie en overleving te geven." 

Wonden verzorgen, zalf en verband aanbrengen, de dieren voederen, de hokken kuisen, er zijn elk uur van de dag helpende handen nodig

Een zware klus die voor het personeel van het VOC bijna onmogelijk alleen te klaren is. Daarom doen ze een dringende oproep naar vrijwilligers. "Verwondingen worden in principe elke dag verzorgd met een spoeling en daarna het aanbrengen van zalf en verband. Indien de poten te zwaar gekwetst zijn, vragen we medewerking van dierenartsen om de egels te verdoven en op te volgen.  Er wordt wel eens een poot geamputeerd in uitzonderlijke gevallen. Dat zijn zware kosten, daarom zou de hulp van dierenartsen op vrijwillige basis een grote steun betekenen."

Maar ook mensen met iets minder ervaring zijn erg welkom, vervolgt Nick. "Er zijn elk uur van de dag helpende handen nodig bij de dagelijkse verzorging van de egels. Zo moeten ook dagelijks de hokken van de egels gereinigd worden en ontdaan worden van vuile kranten en hooi. Daarnaast zouden ze ook twee keer per dag verse voeding en drinken moeten krijgen. Ook daar is alle hulp heel welkom." 

Wie het Vogelopvangcentrum van Merelbeke wil helpen, kan een kijkje nemen op hun website.  

VOC Merelbeke

Meest gelezen