Archiefbeeld

Verdwaalde orka zestig kilometer stroomopwaarts in de Seine gespot

In Frankrijk is een verdwaalde orka gespot in de Seine. Dat melden verschillende Franse media. Het dier dook eerder al een paar keer op voor de Franse kust en in de monding van de rivier. Het is niet gebruikelijk dat een orka op die plaatsen wordt gespot.

OnderzoeksgroepĀ Groupe dā€™Ć‰tude des CĆ©tacĆ©s du CotentinĀ et des mammifĆØres marins de la Mer de la MancheĀ (GECC)Ā houdt waarnemingen van walvissen en andere zeezoogdieren in de regio bij. Volgens hen verscheen de orka voor het eerst op 5 april. De bemanning van een visserschip merkte het dier op voor de Normandische kust.

VIDEO ā€“ De orka begin april voor de Franse kust (beelden: GECC):

Sindsdien is de orka herhaaldelijk gesignaleerd langs de kust, in de monding van de Seine en nu zelfs zo'n zestig kilometer stroomopwaarts in de rivier bij Yainville. Voor alle duidelijkheid: dat is nog een heel eind van Parijs. Het is dus niet zo dat de orka snel zal opduiken in de lichtstad.

Het is niet gebruikelijk dat een orka opduikt in de Seine. Ze komen gewoonlijk voor voor de kusten van Schotland, IJsland en Noorwegen en verder naar het zuiden in de Atlantische Oceaan in de Golf van Biskaje.

Het is niet duidelijk of de orka het Kanaal is afgedwaald omdat hij ziek zou zijn en in het rustigere water daar makkelijker aan voedsel geraakt. Mogelijk gaat het om een jong dier dat zijn groep is kwijtgeraakt.Ā 

Aanvankelijk leek de orka in goede gezondheid, maar waarnemers wijzen nu op duidelijke tekenen van vermagering en een schimmelinfectie. In zijn eentje zijn de overlevingskansen eerder gering, zo schatten de experten in.

Meest gelezen