Raoel Peeters en Ann Cuyckens stelden de campagne ‘Eerlijk Huis’ voor. De campagne moet het nieuwe asbestattest bekendmaken bij het grote publiek. © Dirk Vertommen

Nieuw asbestattest vanaf 23 november verplicht bij verkoop van gebouwen van voor 2001

Mechelen -

Gebouwen van voor 2001 die verkocht worden, moeten vanaf 23 november beschikken over een asbestattest. Met dat attest wil de Vlaamse regering de hoeveelheid asbest in Vlaamse gebouwen in kaart brengen en kopers waarschuwen voor de potentiële aanwezigheid van asbest. Om het attest bekend te maken, wordt er een bewustmakingscampagne gelanceerd.

Stijn Van de Sande

Hoewel de verkoop van asbest al sinds 1998 verboden is, is het nog steeds terug te vinden in heel wat Vlaamse woningen en gebouwen. Naar schatting zit er nog ruim 2,3 miljoen ton aan asbest in gebouwen in Vlaanderen. Daarvan zit zo’n 865.000 ton in woningen. Om dat alles effectief in kaart te brengen en Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te krijgen, voert de Vlaamse regering vanaf november het asbestattest in.

Concreet zullen alle woningen die gebouwd werden voor 2001 en verkocht worden na 23 november moeten beschikken over een asbestattest. Die attesten worden uitgereikt door asbestdeskundigen van Fedasbest, de organisatie die asbestlabo’s en deskundigen groepeert. “De deskundigen worden momenteel opgeleid en zullen vanaf juli op pad kunnen voor vrijblijvende inspecties of inspecties van woningen waarvan de eigenaar het na 23 november wil verkopen”, zegt Raoel Peeters van Fedasbest.

Asbest zit in veel meer toepassingen dan de meeste mensen beseffen. © Dirk Vertommen

Verborgen asbest

“De meeste mensen kennen asbest van dak- en gevelbekleding of van golfplaten, maar het werd in veel meer toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal, vinylvloeren of valse plafonds. In totaal gaat het om meer dan 3.500 toepassingen die vaak onzichtbaar zijn”, verduidelijkt Ann Cuyckens, Afdelingshoofd bij de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). “Om te vermijden dat kopers geconfronteerd worden met verborgen asbest of dat het asbest uit onwetendheid op een onveilige manier verwijderd wordt, is een grondige inspectie nodig.”

Om het asbestattest bekend te maken bij het grote publiek, start OVAM een bewustmakingscampagne ‘Eerlijk Huis’. Vanavond, woensdag, en morgenavond wordt op het pand van Kato Gateaux op de Korenmarkt in Mechelen een projectie getoond. Via die projectie lijkt het alsof het huis vertelt over de aanwezigheid van verborgen asbest. De eerlijke huizen komen ook terug in reclamespotjes op radio en televisie.

De projectie van de campagne ‘Eerlijk Huis’ op de Korenmarkt in Mechelen. © OVAM

Scholen en Landbouw

Eerder zette OVAM al in op het verwijderen van asbest bij landbouwbedrijven en in scholen. Zo werden er de voorbije jaren al 561 verwijderingen uitgevoerd op Vlaamse scholen. Daarnaast lopen er samenwerkingen met lokale besturen om asbest op een efficiënte en veilige manier te verwijderen.

www.eerlijkhuis.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER