Lukas Dhont won met "Girl" in 2018 de Caméra d'or in Cannes

Cannes rolt rode loper uit voor Lukas Dhont (en Kevin Janssens): dit moet je weten over "Close" 

Regisseur Lukas Dhont dingt met zijn tweede film "Close" meteen mee naar de hoofdprijs op het filmfestival van Cannes. Met zijn bejubelde debuutfilm "Girl" viel Dhont vier jaar geleden al in de prijzen in Cannes.  Vanavond weet hij hoe groot zijn kansen zijn op de Palme d'or. "Het is een zotte droom die werkelijkheid wordt."

Hij was dé revelatie, in 2018, op de rode loper van het meest prestigieuze filmfestival ter wereld: Lukas Dhont (31). De regisseur uit het Gentse mocht toen in Cannes zijn eerste langspeelfilm presenteren: "Girl" vertelt het verhaal van Lara, een 15-jarig transgender meisje dat het wil maken als ballerina. 

De film werd uiteindelijk bekroond met de "Queer Palm" en de "Caméra d'or", de award voor de beste debuutfilm. Hoofdrolspeler Victor Polster, destijds amper 16 jaar, mocht de prijs voor beste acteur mee naar huis nemen. 

BEKIJK - "Het is een film over de schoonheid van vriendschap, maar ook over het verdriet dat we kunnen hebben bij het einde van een vriendschap", legt Lukas Dhont uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

We kunnen het zelf eigenlijk amper geloven, ik heb meteen mijn mama gebeld

Lukas Dhont

Dhont studeerde film aan KASK School of Arts in Gent. Van jongs af aan had hij de ambitie om filmmaker te worden. Als kind kreeg hij dan ook zijn eerste videocamera waarmee hij en zijn broer zich waagden aan hun eerste creaties. Zijn eerste projecten, enkele kortfilms, vielen al in de prijzen op het filmfestival in Gent en Leuven.  

Lukas Dhont en Victor Polster ontvangen de prijs voor beste debuutfilm tijdens Cannes 2018
AFP or licensors

Waar gaat "Close" over?

Hoewel het verhaal minder zwaar oogt dan "Girl", verwerkt Dhont in zijn tweede film "Close" opnieuw thema's als kwetsbaarheid en liefde. 

Dit is een zotte droom die werkelijkheid wordt

Lukas Dhont

De film vertelt het verhaal van twee dertienjarige vrienden, Léo en Rémi. Wanneer hun intense vriendschap abrupt verstoord wordt, zoekt Léo toenadering tot de mama van Rémi om te begrijpen wat er is gebeurd. 

Acteurs Eden Dambrine en Gustav De Waele spelen de jonge vrienden in hun filmdebuut, naast enkele vaste waarden uit het Belgische. Onder hen actrice Émilie Dequenne als Rémi's moeder, Sophie. Dequenne (40) is een habituée in Cannes, en heeft er een palmares: bij haar debuut in 1999 kreeg ze de prijs voor beste actrice voor haar rol in "Rosetta" van de broers Dardenne, net als in 2012 toen ze te zien was in "A perdre la raison" van Joachim Lafosse.  Kevin Janssens - bekend van "D'Ardennen" en "Twee zomers" - speelt ook mee in "Close". 

Bekijk hier de eerste beelden van "Close", die vanavond in première gaat op het filmfestival in Cannes:

Tweede keer Cannes, tweede keer prijs?

"We kunnen het zelf eigenlijk amper geloven. Ik heb meteen mijn mama gebeld", vertelde Dhont aan VRT NWS toen zijn selectie voor de competitie in Cannes bekend raakte. "Het is is een zotte droom die werkelijkheid wordt." 

Filmmaken is een familiezaak voor Lukas Dhont. Zijn moeder is zijn belangrijkste steunpilaar, zijn broer Michiel zijn producer. Zij staan vandaag naast hem op de rode loper, samen met zijn partner Davy Parmentier, tv-maker en creatief directeur bij VTM. Aan ambitie ontbreekt het Dhont ook niet. Nu hij de competitie van Cannes heeft bereikt, hoopt hij uiteraard ook op de Gouden Palm. Dhont zou daarmee de eerste Vlaming ooit zijn die de hoofdprijs wint.

Maar de competitie is bikkelhard: vier van de regisseurs die kans maken op het gouden beeldje wonnen die in het verleden al eens. Onder hen de broers Dardenne, die met "Tori et Lokita" kans maken op hun derde Palme d'or, wat een record zou zijn. Lukas Dhont neemt het bovendien ook op tegen "De acht bergen", de film van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch. Beide films gingen afgelopen week al succesvol in première op het filmfestival.

Reacties op "Close" zijn er nog niet. Tijdens de selectie van het festival was de film nog niet afgewerkt, de jury zag enkel een werkversie. Dhont en zijn team hebben tot het laatste moment doorgewerkt aan de montage, waarvan het eindresultaat vandaag voor het eerst wordt getoond in Cannes. De film is dit najaar in de Belgische zalen te zien.

Meest gelezen