Tijs Vanneste van "De Kemping" na tien jaar weer voor de klas: "Smartschool is alomtegenwoordig" 

Tijs Vanneste, zanger, tv-presentator en tattoo-artiest, keert voor een tv-programma terug naar zijn eerste liefde: het onderwijs. Om zelf les te geven en te polsen naar de ervaringen van collega’s en schooldirecties. “De druk is gigantisch, vooral bij jonge leerkrachten,” stelt hij vast. Maar "aan jonge gasten doorgeven waar je zelf door gepassioneerd bent" vindt hij nog altijd fantastisch. De vijfdelige reeks "Meneer Vanneste" is vanaf vanavond te zien op Eén. 

Jarenlang gaf Tijs Vanneste plastische kunsten, technologische opvoeding en allerlei algemene vakken in het gewoon en het buitengewoon onderwijs, voor hij een carrière startte als muzikant en tattoo-artiest. Nu, na tien jaar, keerde hij drie maanden terug naar de klas voor de tv-reeks “Meneer Vanneste”. In volle coronatijd nog wel. 

Tijs Vanneste was eerder de gangmaker van het programma “De Kemping”, waar hij met langdurig werkzoekende jongeren een zomerkampeerplaats bouwde en uitbaatte. “Bij “De Kemping” had ik de kijkers mee, nu zullen er wellicht wel tegenstanders zijn," zei Vanneste in "De Ochtend" op Radio 1. "Iedereen heeft een mening over het onderwijs. Wellicht zullen er mensen zijn die zeggen: het manneke zal het eens gaan zeggen hoe het moet.”

BEKIJK: Tijs Vanneste over zijn nieuwe ervaringen in de klas ("De markt", 21 mei 2022)

Videospeler inladen...

Ik was op mijn 16e bezig met meisjes en rock 'n roll; nu zijn ze met de wereld bezig

Het onderwijs komt vaak negatief in het nieuws. “Het is niet zo eenduidig als de media vaak voorstellen,” vindt Tijs Vanneste. Neem nu het niveau van de leerlingen. “Vergeleken met tien jaar geleden zijn ze veel kritischer en staan ze veel meer in de wereld. Ze zijn bezig met maatschappelijke thema’s en met wat ze later willen worden. Toen ik 16 was, was ik bezig met meisjes en met rock ’n roll, daar was het zowat mee gezegd.”

De leerlingen zijn kritischer, maar brede kennis gaat niet altijd diep

Bekommernis om het klimaat, gendergevoeligheid: overal hebben leerlingen wel iets over te zeggen. “Ze gaan heel breed in hun kennis, maar gaan ze nog wel diep?”

Nog een verandering: men verwacht een gedifferentieerde aanpak van de leerlingen, “maar de lessen die gegeven moeten worden zijn nog altijd dezelfde als tien jaar geleden,” zei Tijs Vanneste in het programma "De markt".

BELUISTER: Tijs Vanneste over zijn nieuwe onderwijservaringen ("De Ochtend", Radio 1, 22 mei 2022)

Eén trimester lang, van Kerstmis tot Pasen, gaf Vanneste les in twee verschillende scholen, het technisch instituut KSOM campus Sint-Paulus in Mol en de secundaire school Heilig Graf in Turnhout. In “Meneer Vanneste” komt hij niet alleen zelf aan bod, maar ook een aantal collega-leerkrachten die hun expertise, inzichten en oordeel delen over "de stand van het onderwijs".

Al in de eerste weken werd hij geconfronteerd met slechte coronacijfers, waardoor de school overschakelde op volledig afstandsonderwijs. “Het was watertrappelen en proberen boven te blijven,” zegt Tijs Vanneste.

Smartschool is alomtegenwoordig

Hoe anders is het lerarenvak nu dan tien jaar geleden? “De druk is toegenomen. Jonge leerkrachten die nog niet zeker zijn van hun job voelen een gigantisch grote druk om het goed te doen.” De digitalisering speelt zeker een rol. "Smartschool is nu alomtegenwoordig. Tien jaar geleden was dat een tool om berichten te sturen, nu gaat àlles volgens dat systeem." 

"Leerkrachten voelen de druk om constant in verbinding te staan met hun school. Dat vind ik niet zo’n goeie evolutie.” Goed dat alles zorgvuldiger wordt opgevolgd, maar zelf vindt Tijs Vanneste het moeilijk om zoveel met Smartschool bezig te zijn: “Ik wil vooral contact hebben met de jonge gasten.”

Ouders moeten leerkrachten meer vertrouwen

Ook in de relatie met de ouders is er wat veranderd. “Ze zijn superkritisch voor leerkrachten. Je moet tegenwoordig uitkijken met wat je zegt of je krijgt de wind van voren. Een leerkracht moet geen status hebben zoals vroeger, maar het is niet fijn als er voortdurend wordt getwijfeld aan je oordeel en je vakkennis. Er is meer vertrouwen nodig.”

Hoe dan ook: leerkracht blijft een zinvolle stiel. “Het gevoel dat je iets waardoor je zelf gepassioneerd bent, kunt doorgeven aan jonge gasten is fantastisch.” Om meer mensen voor de klas te krijgen heeft Tijs Vanneste wel een paar ideeën. 

Jongeren die te kennen geven dat ze leerkracht willen worden, moet je niet ontmoedigen door te zeggen dat ze misschien eerst iets anders moeten studeren, “want daarna kun je altijd nog leraar worden”. Of geef je loopbaan een nieuwe wending en stap in het onderwijs: “Ik zou het iedereen die wat uitgeblust is in zijn job aanraden. Je steekt er veel energie in, maar je krijgt er ook veel terug.” 

En "Meneer Vanneste” zelf? Keert hij na drie maanden lesgeven voor deze tv-reeks definitief terug naar de klas? Hij heeft geen concrete plannen, maar "Niets zegt dat ik dat niet opnieuw zal doen."

"Meneer Vanneste" is vanaf 26 mei vijf donderdagen te zien op Eén om 20u40.

Meest gelezen