(NASA/Bill Ingalls) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html

Nieuwe ruimtecapsule van Boeing heeft eerste volledige testvlucht doorstaan en landt veilig terug op aarde

Starliner, de nieuwe ruimtecapsule van Boeing, is veilig terug op de aarde geland. Het onbemande ruimteschip werd vorige week gelanceerd en kon succesvol aan het internationaal ruimtestation ISS koppelen. Met de landing is de testvlucht nu helemaal tot een goed einde gekomen. Boeing wil nog dit jaar astronauten naar het ISS vliegen en treedt zo in de voetsporen van ruimtebedrijf SpaceX van Elon Musk.

Tweeënhalf jaar na de mislukte eerste poging, en tal van technische problemen, is de onbemande testvlucht van de Starliner dit keer wel een succes geworden. De nieuwe ruimtecapsule van Boeing werd rond half 9 gisterenavond losgekoppeld van het internationaal ruimtestation (ISS) om terug te keren naar de aarde. 

Om 10 voor 1 vannacht landde het ruimteschip in de woestijn van New Mexico, in de Verenigde Staten. Parachutes remden het toestel af, en grote airbags zorgden voor een zachte landing. 

BEKIJK hier de loskoppeling van het ISS en de succesvolle terugvlucht en zachte landing van de Starliner:

Videospeler inladen...

Tijdens de testvlucht was enkel "Rosie the Rocketer" mee aan boord, een pop in een astronautenpak vol sensors. Die hebben tijdens de hele vlucht data verzameld waarmee Boeing zicht krijgt op hoe ze de ruimtereis zo aangenaam mogelijk kunnen maken voor astronauten. Boeing wil nog dit jaar een eerste bemande testvlucht maken naar het ISS en terug.

En zo wordt de kans alsmaar groter dat SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, er een volwaardige concurrent bij krijgt. SpaceX slaagde er twee jaar geleden al in om als eerste commerciële bedrijf astronauten naar het ISS te vliegen. Sindsdien voert SpaceX met de Dragon-capsule regelmatig bevoorrading en astronauten naar het ISS en terug.

Met de komst van Boeing als tweede speler wordt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA opnieuw een stuk minder afhankelijk van Rusland om naar het ISS te vliegen. Na het tijdperk van de spaceshuttles was de NASA 9 jaar lang enkel aangewezen op Russische Sojoezraketten om Amerikaanse astronauten naar het ISS te vervoeren. Sinds 2020 kan er daarvoor een beroep worden gedaan op SpaceX, en binnenkort dus mogelijk ook op Boeing.

Meest gelezen