Vicepremier Van Peteghem wil meer steun van coalitiepartners voor eerlijke fiscaliteit: "Soms bots ik op een muur"

Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) rekent op meer steun binnen de federale regering voor de fiscale hervormingen die hij wil doorvoeren. Dat benadrukte hij in een toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum. Tegen de zomer wil Van Peteghem een voorstel op de tafel kunnen leggen voor een belastinghervorming.

In Gent verzamelden christendemocraten zich vanmiddag voor een toespraak van vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Aanleiding daarvoor was Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging.

In de toespraak riep Van Peteghem de regeringspartijen expliciet op om hun taboes te laten varen om de hervormingen door te voeren die hij in deze tijden broodnodig vindt. "We beleven vandaag harde tijden", klonk het. "Tijden waarin ik als christendemocraat kan zwijgen noch stilzitten."

BEKIJK - "We moeten de ideologische loopgraven verlaten als we met deze regering echte hervormingen willen. Daarvoor is moed nodig", zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem op de viering van Rerum Novarum ("Het journaal"):

Videospeler inladen...

Harde tijden

"Wanneer gezinnen, alleenstaanden en ondernemingen aangeven dat ze voelen dat hun uiterste best doen niet langer voldoende is, wanneer mensen twijfelen tussen een volle of halve tank, dan zitten we met een ernstig probleem. Niet enkel falen we dan in ons principe van werken moet lonen, maar dreigen we ook zo deze mensen te verliezen aan extreme en populistische partijen."

Van Peteghem uitte zijn frustratie over het feit dat de regeringspartijen uitgerekend in zo'n context niet altijd op dezelfde lijn zitten. Hij verwees daarbij specifiek naar de liberalen. "De hoge energieprijzen en de oplopende inflatie duwen sommige tweeverdieners richting de voedselbanken. (...) Dat de liberalen op zo'n moment de automatische indexering in vraag stellen, kan er bij mij niet in."

Met CD&V in deze regering zal nooit geraakt worden aan de automatische index

Vincent Van Peteghem, vicepremier (CD&V)

"Ja onze concurrentiepositie is belangrijk", vulde hij aan. "Maar de index is een cruciale buffer die we niet mogen slopen, anders breken de dijken bij onze gezinnen compleet. Met CD&V in deze regering zal nooit geraakt worden aan de automatische index."

Op muren botsen

Eén van de stokpaardjes van Van Peteghem is werk maken van een eerlijke fiscaliteit. Maar hij benadrukte dat zijn voorstellen niet altijd de steun krijgen van coalitiepartners waarop hij gerekend had. "Soms bots ik ook al eens op een muur", klonk het.

Zo verwees hij onder meer naar zijn voorstel om de fiscale voordelen voor voetbalclubs te herzien, dat door de franstalige liberalen van MR van de tafel werd geveegd. Maar ook: "Ik lees in kranten dat élke regeringspartij het fiscale voordeel op buitenverblijven wil schrappen. Waarom bestaat het dan nog?"

Het gebrek aan steun aan de regeringstafel slaat mij soms met verstomming

Vincent Van Peteghem, vicepremier (CD&V)

"Het gebrek aan steun aan de regeringstafel van partijen die naar de buitenwereld toe een breekpunt maken van rechtvaardige fiscaliteit slaat mij soms met verstomming", aldus Van Peteghem. Maar hij benadrukte ook dat hij zijn voorstellen niet zomaar loslaat. "Ik blijf vechten, want ik weet dat ik medestanders heb om deze dossiers succesvol opnieuw op tafel te leggen en we gaan dat ook doen."

Hoe dan ook wil de minister tegen de zomer een voorstel klaar hebben voor een volledige fiscale hervorming. Dat vertelde hij, nog vóór zijn toespraak in Gent, in "De ochtend" op Radio 1. "We hebben de voorbije periode niet stilgezeten en het is de bedoeling om tegen de zomer met een blauwdruk naar de regering te gaan."

Beluister hier het interview met Vincent Van Peteghem (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1:

In die hervorming is het belangrijk om bijzondere aandacht te hebben voor de middenklasse, vindt Van Peteghem. "Wat kunnen we doen voor die grote groep mensen die onder druk staat, maar die voor mij de ruggengraat is van onze samenleving? Als je vandaag kijkt naar ons sociale zekerheidssysteem en onze welvaart, dan komt die voort uit die middenklasse."

(Leefbaar) werken moet lonen

In zijn speech in Gent benadrukte de vicepremier ook nog het belang van betaalbare pensioenen voor jong én oud. En ook leefbaar werk garanderen is cruciaal voor Van Peteghem. Al moet dat werk ook lonen. Precies daarom betreurt hij dat de sociale partners niet akkoord gaan met de arbeidsdeal die de federale regering een paar maanden geleden heeft uitgewerkt.

"Ik kan niet onder stoelen of banken steken hoezeer ik teleurgesteld was in onze sociale partners dat men geen akkoord vond over de arbeidsdeal", klonk het. "Een uniek overlegsysteem zoals we het in ons land kennen, dat gecreëerd werd om onze welvaart te beschermen, riskeert net een strop te zijn voor de toekomst van ons land."

Van Peteghem benadrukte dat hij als minister en christendemocraat zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Maar hij koppelde daar ook een oproep aan: "We moeten als regering verder kijken dan deze legislatuur, over de partijgrenzen heen. Willen we met deze regering écht hervormen dan moeten we de ideologische loopgraven verlaten en de moed hebben om die debatten op een serene manier aan te gaan."

Meest gelezen