Oekraïense soldaat in een loopgraaf in Donetsk, in het oosten van Oekraïne.
Represented by ZUMA Press, Inc.

Rusland lijkt aan winnende hand in "Slag om Donbas": "Slecht nieuws voor Oekraïne, maar tijd speelt in hun voordeel"

Russische troepen hebben meer dan 40 steden in de oostelijke regio's Donetsk en Loegansk aangevallen, dat heeft het Oekraïense leger gemeld. De strijd spitst zich vooral toe op de steden Severodonetsk en Lisitsjansk. Volgens VRT-journalist Jan Balliauw die in Oekraïne is, zijn de Russen er momenteel aan de winnende hand. "Slecht nieuws voor Oekraïne, maar hun strijdvaardigheid neemt niet af. Bovendien speelt de tijd in het voordeel van Oekraïne."

Rusland zet zijn inspanningen voort om de volledige controle te krijgen over de provincies Donetsk en Loegansk in het oosten van Oekraïne. Die provincies samen vormen de Donbas-regio. "Een van de hoofddoelen van Rusland is nu om die volledige regio te veroveren, maar of dat gaat lukken is nog niet zeker", zegt Balliauw vanuit Oekraïne.

De laatste dagen hebben de Russen wel belangrijke vooruitgang geboekt. "Zeker de laatste dagen in de provincie Loegansk", weet Balliauw. "De Russen hebben alle gevechtskracht die ze nog hebben ingezet om de strategisch belangrijke steden Severodonetsk en Lisitsjansk te veroveren. Het gaat om twee zustersteden aan beide kanten van de rivier."

Is het tij van de oorlog in Oekraïne opnieuw in het voordeel van de Russen aan het keren? "Een paar weken geleden is de tegenaanval van de Oekraïeners in Charkov grotendeels geslaagd, maar intussen hebben de Russen hun gevechtstroepen gehergroepeerd", legt Balliauw uit. "En nu zijn ze aan de winnende hand in de provincie Loegansk."

Rusland heeft die reserves niet. We weten dat ze dit nog een paar weken kunnen volhouden, maar waarschijnlijk ook niet langer

Dat laatste is natuurlijk slecht nieuws voor Oekraïne, "maar je merkt niet dat hun strijdvaardigheid aan het afnemen is", zegt Balliauw. "Men ziet dit als een tijdelijk probleem. Iets waar ze door de grote overmacht van de Russen weinig aan kunnen doen. Ze denken dat de tijd nog altijd in hun voordeel speelt."

Oekraïne kan volgens Balliauw putten uit een groot reservoir om de verliezen aan te vullen en er zijn nog veel Westerse wapens onderweg. "Die kunnen de komende dagen en weken ingezet worden aan het front", legt hij uit. "Rusland heeft die reserves niet. We weten dat ze dit nog een paar weken kunnen volhouden, maar waarschijnlijk ook niet langer."

BEKIJK - "Een van de hoofddoelen van Rusland is om de hele Donbas te veroveren, maar het is nog niet zeker dat ze dat zullen kunnen veroveren", legt Jan Balliauw uit in "Laat":

Videospeler inladen...

"Meer dan 40 steden bestookt"

"De bezetters schoten op meer dan 40 steden in de regio Donetsk en Loegansk en vernietigden of beschadigden 47 burgerterreinen, waaronder 38 huizen en een school", melden de Oekraïense strijdkrachten op Facebook. "Als gevolg van deze beschieting kwamen vijf burgers om het leven en raakten 12 gewond." Het Oekraïense leger zei ook dat er tien aanvallen van de Russen zijn afgeslagen en dat 62 "vijandelijke soldaten" zijn gedood.

Naast de steden Severodonetsk en Lisitsjansk waren er ook Russische luchtaanvallen in de noordoostelijke stad Charkov. Daarbij zouden volgens de gouverneur van de regio vier burgerdoden zijn gevallen, zeven anderen raakten gewond. Alle inwoners van de stad Charkov werden opgeroepen om naar schuilkelders te gaan. 

In het begin van de oorlog werd de tweede stad van Oekraïne zwaar onder vuur genomen door de Russen. Maar Oekraïense troepen konden de Russen verdrijven uit Charkov. Rusland spitste zich daarna toe op de Donbas en sindsdien bleef het er relatief rustig. 

Zelenski wil meer hulp & meer wapens

In zijn dagelijkse videoboodschap zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat de Russische troepen in een aantal delen van het oosten "sterk" in de meerderheid zijn. Hij vroeg het Westen opnieuw om hulp en wil vooral meer wapens.

Ook de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zei dat de situatie in de Donbas "extreem slecht" is. Hij vraagt dringend meerdere raketsystemen voor Oekraïne om plaatsen zoals de zuidelijke stad Cherson te heroveren.

Het Oekraïense ministerie van Defensie plaatste ook beelden op Twitter die zouden opgenomen zijn in de buurt van Novomychajlivka in de regio Donetsk. "Zo ziet de grootste en meest gruwelijke oorlog van de 21e eeuw eruit", schrijft het ministerie. De beelden zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

BEKIJK - "Op sommige plaatsen overtreft de Russische vijand ons zwaar op het vlak van middelen en mankracht", zegt de Oekraïense president Zelenski:

Videospeler inladen...

Rusland "chanteert" met voorstel haven Zwarte Zee

Bovendien beschuldigt Oekraïne Rusland van "chantage". De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken heeft voorgesteld om de havens in de Zwarte Zee te deblokkeren in ruil voor het opheffen van enkele sancties. Oekraïne zegt dat Rusland op deze manier de internationale gemeenschap wil "chanteren".

De Oekraïense Zwarte Zeehavens zijn geblokkeerd sinds de invasie van Rusland in Oekraïne. De blokkade heeft de voedselvoorziening over de hele wereld beïnvloed, wat heeft geleid tot tekorten aan onder meer tarwe. Oekraïne is een van 's werelds grootste exporteurs van onder andere tarwe.

"Een beter voorbeeld van chantage met betrekking tot de internationale relaties kun je niet vinden", zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken nog. Hij riep op tot meer sancties tegen Rusland.

"Tactische mislukkingen van Russische elitetroepen"

Maar dat de oorlog niet zo vlot verloopt als de Russen zouden wensen, werd opnieuw bevestigd, deze keer door gegevens van het Britse ministerie van Defensie. "De Russische luchtlandingstroepen hebben meerdere opmerkelijke tactische mislukkingen geleden", dat schreef het Britse ministerie van Defensie op Twitter in een dagelijkse update over de oorlog.

Volgens het ministerie worden deze troepen vooral ingezet voor de moeilijkere missies. Maar door "strategisch wanbeheer" hebben ze zware verliezen geleden.

Defensie somde een aantal voorbeelden op van deze mislukkingen. Zo zijn deze elitetroepen er niet in geslaagd om in maart de hoofdstad Kiev te benaderen via het vliegveld Hostomel. En mislukten recent de pogingen om de Severski Donets-rivier over te steken in het oosten.

De Russische luchtlandingstroepen bestaan uit 45.000 leden, voornamelijk beroepsmilitairen. "Ze genieten een elitestatus en krijgen extra loon", schreef het Britse Defensie-ministerie nog.

Meest gelezen