Hoe bewaar je aardbeien het best?
Het is hoogseisoen voor de Belgische aardbeien. Maar hoe bewaar je ze thuis het beste om de volle smaak volledig tot zijn recht te laten komen? En kan je ze invriezen voor later, om het hele jaar door van deze smaakbommetjes te genieten? De aardbeitelers van Hoogstraten en Belorta geven advies.
“In deze periode is er meestal de grootste vraag naar aardbeien”, vertellen de telers van Hoogstraten. “Voor veel mensen zijn aardbeien een seizoensproduct van mei tot september, al kunnen we in ons land door een aaneenschakeling van verschillende teelttechnieken het hele jaar door aardbeien telen. Wanneer aardbeien met zorg en liefde geteeld zijn, en ze voldoende water, voeding en zonlicht hebben gekregen, smaakt de aardbei zelfs in élk seizoen op z’n best.”
De perfecte aardbeiensmaak
Hoe proeft dé perfecte aardbei? “Smaken verschillen, maar doorsnee genomen verwacht een consument een lekker sappige en zoete smaak. De juiste balans tussen zuur en zoet is ook heel belangrijk, want anders wordt de smaak snel flauw”. Bij Belorta vinden ze het belangrijk dat de aardbeien van nature zoet zijn, meldt divisiemanager Kris Jans ons. “Het is eigenlijk niet de bedoeling dat je ze nog moet bijsuikeren. Daarnaast speelt een zekere knapperigheid ook een rol.”
Sommige koelkasten hebben een speciale schuif voor fruit en groenten: als je die hebt, is het een goed idee om de aardbeien daarin te steken.
Hoe bewaar je ze?
Een zoete en zure smaak met een knapperige toets: zo moeten aardbeien smaken volgens de telers. Hoe bewaar je de rode vrucht om die perfecte smaakbalans te behouden? “Bewaar ze zeker in de koelkast, die je instelt tussen 1 en 4 graden”, vertelt Jans. “Sommige modernere koelkasten hebben een speciale schuif voor fruit en groenten: als je die hebt, is het een goed idee om de aardbeien daarin te steken”, vult Hoogstraten aan.
Om de goede smaak te optimaliseren tijdens het eten zelf haal je de aardbeien ongeveer een uurtje voor consumptie uit de koelkast. “Zo kunnen ze rustig op kamertemperatuur komen, dan smaken ze het best”, aldus Jans. “De volle smaak van aardbeien komt niet naar boven als ze te koud zijn.” Als je de smaak wil behouden, koop je de aardbeien het liefst zo kort mogelijk voor de geplande consumptie. Een aardbei wassen voor je ze opeet, is volgens beide telers dan weer niet nodig. “En als je ze toch wil wassen, doe dit dan voordat je het kroontje wegsnijdt. Anders nemen ze te veel water op en smaken ze waterachtig.”
Het kroontje: wegsnijden of opeten?
Een extra smaaktip die de telers meegeven: snijd het kroontje van de aardbei niet zomaar weg. “Sommige mensen verwijderen dat altijd omdat het wat bitter smaakt en je er zelfs een vleugje spinazie in kan proeven. Toch kan je ook het kroontje zonder problemen opeten. Er zitten heel wat vitaminen in en ze zijn zeker voedzaam”, klinkt het. “Je kan de kroontjes daarom prima gebruiken om een fris smaakje te geven aan een smoothie of cocktail. Ook in fruitwater komen de kroontjes perfect tot hun recht. Maak een kan of fles vol ijskoud water en stop de aardbeienkroontjes daarin. Na een paar minuten krijgt het water een heerlijk fruitsmaakje.”
Je kan aardbeien invriezen, maar dan gebruik je ze wel beter in bereidingen, zoals confituur of aardbeiensaus voor bij een ijsje.
Kan je aardbeien invriezen?
Wie tot slot nog langer van het hoogseizoen van de aardbeien wil genieten, kan ze ook invriezen. “Maar het is dan niet de bedoeling om ze nadien nog als ‘verse’ aardbeien op te eten”, licht Hoogstraten toe. “Je zal niet dezelfde smaak krijgen als wanneer je ze in de koelkast bewaarde. “Wel zijn ze prima voor bereidingen, zoals confituur en warme aardbeiensaus. Die laatste is heerlijk met een bolletje ijs.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
-
Independer
Alarmsysteem in je woning? Vraag dan korting aan je verzekeraar
Weinig mensen die het weten, maar een alarmsysteem installeren verhoogt niet alleen je veiligheid. Je krijgt er ook korting mee op je brandverzekering. Independer.be legt uit hoe de vork in de steel zit voor zowel eigenaars als huurders. -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
Zo voorkom je dat je tomatensaus te zuur of bitter smaakt: “Dit trucje zorgt voor het lekkerste resultaat”
Iedereen die zich al eens aan tomatensaus waagt, kent het probleem: vaak smaakt je saus te zuur en soms zelfs bitter. Nochtans is er een eenvoudige foodhack om dit te voorkomen. De Antwerps-Italiaanse chef Luna Trapani verklapt dit trucje én vertelt hoe echte Italianen tomatensaus maken. “Dit zorgt voor balans in je saus.” -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
-
PREMIUM
Zijn voorverpakte groentepannenkoeken gezonder dan gewone pannenkoeken?
-
HLN Shop
Is een automatische elektrische fiets interessant voor jou?
Mooi lenteweer nodigt uit om op je fiets te springen. Wie daarbij niet na een paar straten al in het zweet wil staan, gaat voor het gemak van een elektrisch exemplaar. Die worden bovendien steeds beter en het assortiment almaar breder. Zo kan je vandaag ook kiezen voor een automatische e-bike. Hoe werkt dit en voor wie is het een goed idee? HLN Shop houdt de voor- en nadelen tegen het licht. -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?