Sven De Wilde uit Laarne is de eerste en voorlopig enige klimtherapeut in ons land (rechts)
Radio 2

Klimmen tegen angst: Sven uit Laarne is eerste klimtherapeut in ons land

Klimmen tegen angst. Dat is kort samengevat wat Sven De Wilde uit Laarne doet. Hij is de eerste klimtherapeut van ons land, en kan daarmee mensen helpen die last hebben van depressie en angstoornissen. "Want door je veiligheid in handen te leggen van je begeleider, leer je anderen te vertrouwen", vertelt hij. 

"Bij klassieke therapieën wordt er veel gepraat over je angsten", steekt Sven van wal. "Maar bij klimmen word je er lichamelijk mee geconfronteerd, omdat veel mensen het nooit hebben gedaan. Ik vraag dan hoe ze met die angst omgaan, en dat kunnen ze doortrekken naar situaties in het dagelijkse leven waar ze andere angsten ervaren. Want als je er in de klimzaal mee kan omgaan, lukt dat misschien ook in het dagelijkse leven." 

Mensen met depressie, burn-out of die vastlopen in hun eigen angsten, kunnen bij Sven terecht voor een klimtherapie. De resultaten zijn erg goed, vertelt hij. "Universiteiten in Amerika en Engeland hebben verschillende studies gedaan, en daar is het effect van klimtherapie bewezen."

Ik merkte dat de kinderen met autisme in de klimzaal openbloeiden. Ze voelden zich weer zelfzeker en succesvol 

Sven is van opleiding sportleerkracht, en werkt op een school voor  kinderen met autisme. Die combinatie heeft hem op het idee gebracht om klimtherapeut te worden. "Ik merkte dat die kinderen in de klimzaal weer openbloeiden. Ze voelden zich weer zelfzeker en succesvol door zo'n muur te kunnen beklimmen. Dat gaf hen het vertrouwen om ook op school er weer voor te gaan." 

Dat succes gaf Sven het gevoel om door te gaan met de klimtherapie. Hij begon er meer over op te zoeken, en kwam zelfs uit in Oostenrijk: "Daar heb ik een basisopleiding voor klimtherapeut gevolgd. Want hier bij ons in de Lage Landen is daar nog niet veel over bekend." Met succes, want Sven helpt niet alleen de kinderen van zijn school, maar ook iedereen die wil proeven van de klimtherapie. 

Radio 2

Meest gelezen