3.000 ton Kinder-producten uit de markt gehaald, "tientallen miljoenen euro's" verlies na salmonella-uitbraak

Chocoladefabrikant Ferrero zegt dat het al meer dan 3.000 ton aan Kinder-producten uit de rekken heeft moeten halen, met een kost van tientallen miljoenen euro's. Dat zegt de directeur-generaal van Ferrero Frankrijk in een interview met de Franse krant "Le Parisien". In december werd salmonella vastgesteld in de fabriek in Aarlen. Honderden mensen in Europa werden ziek na het eten van Kinder-producten.

Begin april besloot het federaal voedselagentschap FAVV de Ferrero-fabriek in Aarlen te sluiten, nadat verschillende salmonellabesmettingen gelinkt konden worden aan chocolade die daar geproduceerd was. Eerder had fabrikant Ferrero al besloten om alle producten van de lijn "Kinder" uit de rekken te laten halen.

Volgens de topman van Ferrero Frankrijk Nicolas Neykov kwam de salmonellabesmetting van een filter "in een reservoir van zuivelboter". De besmetting gebeurde "ofwel door gecontamineerde grondstoffen, ofwel door mensen", aldus Neykov.

"Deze crisis treft ons in ons hart", zegt Neykov, die voor het eerst publiek spreekt over de zaak. "Het is de grootste terugroepactie van de laatste 20 jaar. En het betreft één van de favoriete merken van veel Fransen."

Begin mei liet Ferrero weten dat er nog zeker 6 tot 8 weken tijd nodig was om de fabriek in Aarlen weer operationeel te maken. Het personeel wordt gewoon doorbetaald. "We hebben gevraagd om de fabriek tegen 13 juni opnieuw te openen, zodat we de productie zo snel mogelijk terug kunnen opstarten", zegt Neykov. 

In het interview vertelde de Franse topman nog dat vanaf nu de helft van de gezondheidscontroles zullen worden uitgevoerd door een extern labo, terwijl dat nu nog volledig intern gebeurt.

Meest gelezen