CORE: Organisaties Rock Werchter en Tomorrowland brengen mix van beats en gitaren in Brusselse Ossegempark

Vandaag start in het Ossegempark in Brussel CORE Festival, het nieuwe tweedaagse festival van Tomorrowland en Rock Werchter, twee van de grootste festivalorganisatoren van ons land. Na twee jaar kan het weer: een festival beleven zonder coronamaatregelen. Deze locatie in de schaduw van het Atomium is één van de hotspots van deze drukke festivalzomer. 

"Als je een nieuw festival wil organiseren dan ga je niet over één nacht ijs", zegt Debby Wilmsen van Tomorrowland. "We zochten een locatie in een stedelijke omgeving, maar ook met genoeg natuur. Zo kwamen we uit bij het Ossegempark in Brussel. Dat is een terrein met niveauverschillen, grote bomen en waterpartijen."

CORE wil de festivalgangers een totaalervaring bieden van muziek, kunst en natuur. Het festival heeft vier podia. Daar treden onder meer de Amerikaanse hiphopper NAS, de Duitse techno-dj Paul Kalkbrenner en de Britse muzikant en dj Jamie XX op. Ook de Brusselse zangeres en songschrijver Lous and the Yakuza is van de partij. Zij wist onlangs een platencontract te versieren bij het label van de Amerikaanse producer Jay-Z. 

BEKIJK - "We zijn blij met de verkoop van tickets voor de eerste editie. Je mag niet vergeten dat Tomorrowland de eerste vijf jaar ook niet uitverkocht was", zegt medeorganisator Debby Wilmsen in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Net zoals Tomorrowland zet het festival in op beleving. Zo is er in het midden van het festivalterrein een podium van 8,5 meter hoog met rondomrond een LED-muur. Daar krijgen de festivalgangers een inkijk in de wondere wereld van de paddenstoel, gefilmd door Louie Schwartzberg, een pionier in time-lapse video's. Culinair wordt er ingezet op de betere festivalhap met verschillende specialiteiten uit de wereldkeuken. 

Bekijk hier een trailer van de documentaire "Fantastic funghi':

Muzikale hotspot rond het Atomium

CORE vindt plaats op dezelfde locatie waar een maand later Couleur Café georganiseerd wordt en begin juli het folk- en jazzfestival Brosella. Brosella heeft al sinds 1977 zijn plek in het Ossegempark. Couleur Café streek er voor het eerst neer in 2017. 

"Toen we na 20 jaar Tour & Taxis moesten verlaten, was het Ossegempark de enige locatie die in aanmerking kwam in Brussel", zegt Irene Rossi van Couleur Café. "Ze is goed bereikbaar met voldoende plaats en er is niet te veel overlast voor buurtbewoners." Het park ligt vlakbij de Heizel in de schaduw van het Atomium.

Ook de stad Brussel zag het potentieel van de locatie en wil die in de markt zetten als een muzikale hotspot. Niet alleen Tomorrowland en Rock Werchter organiseren er nu een festival, ook de organisatoren van het Luikse festival Les Ardentes sprongen al op de kar met in juli de concerten van Arena 5 en eind augustus het driedaagse Atom-festival

Bikkelharde concurrentie

Vorig jaar uitte Couleur Café al zijn bezorgdheid over de vele muzikale evenementen op de Heizel. Ze vreesden toen voor hun eigen voortbestaan door de bikkelharde concurrentie. Maar zo'n vaart loopt het voorlopig niet. 

"De ticketverkoop loopt verrassend goed", zegt Irene Rossi van Couleur Café. "We doen nu al beter dan in 2019, toen we twee dagen voor het festival uitverkocht waren. We zijn een gevestigd festival met een grote fanbasis. De combitickets doen het bijvoorbeeld heel goed."

Ook bij CORE zijn ze tevreden. Het festival mikt op 25.000 bezoekers per dag. Het is nog niet uitverkocht, maar er is geen reden tot klagen. "We zijn goed gestart en verwachten dat er nog tickets verkocht gaan worden", zegt Debby Wilmsen. "We hopen dat de bezoekers een goed gevoel overhouden aan het festival, zodat we de komende jaren nog meer kunnen inzetten op beleving."

Stijgende kosten

Een ticket voor Couleur Café is zo'n 15 euro goedkoper dan voor CORE. Couleur Café heeft er bewust voor gekozen om de ticketprijzen niet te verhogen. "Wij willen een festival zijn dat toegankelijk blijft voor iedereen", zegt Rossi. De organisatie krijgt wel te maken met stijgende kosten. "De energiekost is bijvoorbeeld met 25 à 30 procent gestegen, maar voorlopig proberen we dat creatief op te lossen."

CORE hanteert volgens Debby Wilmsen marktconforme prijzen, zowel voor toegangtickets, eten als drinken. "We vallen zeker niet uit de toon als je vergelijkt met andere festivals." 

Samenwerken om de kosten te drukken, is logistiek niet haalbaar, omdat de festivals met een maand verschil geprogrammeerd staan. "Je kan de podia geen maand laten staan. Alles moet weer afgebroken en opgebouwd worden", zegt Rossi. "We hebben wel de afspraak gemaakt dat wij het park in goede staat zullen teruggeven, zodat ook Couleur Café er ten volle van kan genieten", zegt Wilmsen. 

CORE is maar een van de nieuwe festivals op de eivolle festivalkalender deze zomer. Andere zijn bijvoorbeeld Live Is Live in Zeebrugge en Hear! Hear! in Kiewit. Daarnaast duren ook sommige grote festivals langer. Bekijk hier onze festivalkaart waarop de meerdaagse festivals die deze zomer in Vlaanderen en Brussel plaatsvinden, gebundeld staan. 

Elk bolletje staat voor één festival: klik het aan om een korte infofiche, en de link naar de website van het evenement te vinden. Klik één van de maanden links bovenaan aan, om enkel de festivals in die maand te zien op de kaart. Je kan inzoomen, zo zie je duidelijk in welke gemeenten of steden verschillende meerdaagse festivals worden georganiseerd.

Meest gelezen