Proces Johnny Depp vs. Amber Heard is als middeleeuws schavot waar iedereen tomaten naar gooit

Vandaag vinden de slotpleidooien in het proces tussen filmsterren en ex-geliefden Johnny Depp en Amber Heard plaats. Voor Hilde Van Mieghem, maker van de documentairereeks over huiselijk geweld 'Als je eens wist', is de zaak een pijnlijk schoolvoorbeeld van partnergeweld. Ze herkent een duidelijke dader, maar walgt van de manier waarop de wereld vol sensatielust en haat meekijkt. Dit is tragisch. Zowel voor Johnny Depp als Amber Heard.

opinie
Hilde Van Mieghem
Actrice, auteur, regisseur

In zeventig procent van de gevallen is partnergeweld wederkerig. De vrouw is vaak degene die de ruzies uitlokt, maar de gevolgen zijn voor haar ook veel zwaarder. Een man is nu eenmaal fysiek sterker. In dertig procent van de gevallen speelt intiem terrorisme. Dat betekent dat het slachtoffer honderd procent het slachtoffer is, en de dader honderd procent de dader. Wat niet wil zeggen dat een slachtoffer niet ook eens uit verdediging, of zodanig moe gepest, agressief uit de hoek kan komen.

In de zaak Johnny Depp versus Amber Heard zie ik vooral intiem terrorisme. Amber Heard is een vrouw die iemand het bloed onder de nagels vandaan kan halen. We zien, mijn excuses voor de woordkeuze, een gestoorde vrouw, die met lippenstift en make-up bloed en blauwe plekken veinst. Ze springt van de hak op de tak, lacht, en huilt een fractie van een seconde later. Wat ze zegt, is verwarrend en onsamenhangend. Ze is continu bezig met manipulatie. Dat is typisch voor narcisme of een vorm van psychopathie.

We zien, mijn excuses voor de woordkeuze, een gestoorde vrouw, die met lippenstift en make-up bloed en blauwe plekken veinst

Geweld, gif en vernedering

Let op, ik pleit Johnny Depp niet zomaar vrij. Hij heeft zeker verbaal geweld gebruikt, dat hoor je in de geluidsopnames. Maar je zou voor minder. Moet je je dan zomaar laten doen? In dat soort situaties moet je je eigenlijk omdraaien en wegwezen. Dat hebben slachtoffers vaak niet door. Voor ze het weten, zitten ze vast in een kluwen van psychologisch geweld, gif en vernedering.

Je zou voor minder, moet je je dan zomaar laten doen?

Johnny Depps verslaving speelt hem ook parten. Als hij niet aan de drugs en alcohol zat, zou hij veel sneller gezien hebben in wat voor situatie hij terechtgekomen was. Alcohol en drugs maken de werkelijkheid troebel. Je kan situaties niet meer juist inschatten. Je bent veel emotioneler en doet dingen die je nooit nuchter zou doen. Maar Johnny Depp afschilderen als de grote dader? Nee, dat geloof ik niet.

Johnny Depp afschilderen als de grote dader? Nee, dat geloof ik niet

Liefde en trauma

Ik ga ervan uit dat Depp en Heard ooit uit liefde voor elkaar gekozen hebben. Je ziet twee beschadigde mensen die elkaar beschadigen. Ze zetten een patroon van geweld verder, zoals ik dat zie in alle documentaires die ik gemaakt heb. Van schuld is daar eigenlijk zelfs geen sprake meer, daar ben ik heel extreem in. Je hebt te maken met mensen die overgeleverd zijn aan hun trauma’s. 

Wat hier gebeurt, is tragisch, zowel voor haar als voor hem

Het allerbeste zou zijn dat ze allebei op hun manier in therapie gaan. En dat het stopt. Wat hier gebeurt, is tragisch. Echt tragisch. Zowel voor haar als voor hem.

Op het middeleeuwse schavot

Toch voelen mensen de drang om Depp of Heard te vernietigen. Ze nemen het op voor een van hen. Ik vind dat heel kwalijk. Zwijg toch als je niet weet waarover je babbelt. We willen zo graag ongenuanceerd schuldigen aanduiden. Mensen hebben dat blijkbaar nodig.

Je maakt van de wereld een rechtbank, iedereen kijkt en oordeelt

Dat het hele proces via livestream te volgen is, helpt natuurlijk ook niet. Het is ronduit gênant en doet me denken aan de middeleeuwen. Daar sta je dan, op het schavot op de markt, met je hoofd en je twee handen in een plank. Het volk gooit met tomaten. Die publieke tentoonstelling is pijnlijk, zeer pijnlijk. Door alles zomaar op straat te gooien en mensen partij te laten kiezen, zet je het partnergeweld gewoon institutioneel en maatschappelijk verder. 

Je maakt van de wereld een rechtbank. Iedereen kijkt en oordeelt. Iedereen is advocaat en jurylid, want iedereen kan ongestoord naar het proces kijken. Dat is vreselijk. Verschrikkelijk. Worüber man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen, zegt Wittgenstein. Dat wat je niet kent, daarover moet je zwijgen. Helaas leven we vandaag niet in dat soort maatschappij. Dit is brood en spelen.

Salomonsoordeel

Vandaag volgen de slotpleidooien in het proces Depp versus Heard. Daarna gaat de jury in beraad. Als hij wordt vrijgesproken, en zij schuldig verklaard: vergeet Amber Heard dan maar. Dan is het gedaan met haar. Als hij veroordeeld wordt, dan kan hij het vergeten. Al geloof ik niet dat dat gaat gebeuren.

In het beste geval worden ze allebei veroordeeld, of komen ze tot een soort minnelijke schikking. Met bijvoorbeeld als voorwaarde dat ze therapie moeten volgen en elkaar niet meer mogen spreken. Sowieso hoop ik op een wijs besluit, een soort Salomonsoordeel, dat zo min mogelijk schade toebrengt aan hen allebei.

In het beste geval worden ze allebei veroordeeld

Want een lange weg hebben ze allebei nog voor de boeg. Een patroon van huiselijk geweld kan je alleen doorbreken door in therapie te gaan, door af te kicken, nuchter te worden en aan de slag te gaan met jezelf. Dat is geen simpele weg, maar het is wel mogelijk.

Op het proces beginnen vandaag de slotpleidooien, VRT NWS Live spreekt met Michiel Vos in de VS:

Videospeler inladen...

Je kan de docureeks 'Als je eens wist' van Hilde Van Mieghem volledig herbekijken via VRT NU. Seizoen twee focust specifiek op partnergeweld. Bekijk hier de trailer:

Videospeler inladen...

Zit je met vragen over geweld, misbruik of kindermishandeling? Dan kan je terecht bij de hulplijn 1712. Je kunt met 1712 bellen, mailen of chatten.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen