105459

Directeur Jessa Ziekenhuis pleit voor veldhospitalen op grote festivals na paniek rond "needle spiking"

Jos Vandekerkhof, medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, pleit voor het oprichten van veldhospitalen op grote festivals deze zomer. Deze week ontstond paniek na een mogelijk incident met "needle spiking" op een tienerfestival in Hasselt. "Als we dergelijke fenomenen gaan meemaken met grotere aantallen, moet de capaciteit daarop voorzien zijn om de spoeddiensten te ontlasten", aldus Vandekerkhof.

Op het tienerfestival We R Young ontstond van de week paniek nadat een meisje onwel werd. Ze had naar eigen zeggen een prik gevoeld en maakte zich zorgen dat ze het slachtoffer geworden was van "needle spiking". Niet veel later meldden zich nog een twintigtal andere jongeren met klachten. Het festival werd uiteindelijk vroegtijdig stopgezet.

Wat is "needle spiking"?

Ā 

Needle spiking is een fenomeen waarbij mensen geprikt worden - meestal tijdens het uitgaan - en zich daarna duizelig of onwel voelen. Aangenomen wordt dat er een soort drug wordt ingespoten. De eerste meldingen kwamen uit het Verenigd Koninkrijk, in oktober vorig jaar.

Het is nog niet duidelijk of de jongeren effectief het slachtoffer werden van needle spiking. Het is ook mogelijk dat er vooral sprake was van een grote paniekreactie. In totaal werden 10 jongeren naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. Bij slechts vier van hen werd gezocht naar sporen van drugs omdat zij effectief wondjes hadden die mogelijk veroorzaakt konden zijn door een naald. De resultaten van de urinetest waren weliswaar negatief voor de meest courante drugs, maar er wordt nog verder gezocht naar andere sporen.

Snel kunnen opschalen

Hoe dan ook is het belangrijk dat ook de grote festivals deze zomer voorbereid zijn op situaties zoals die op het tienerfestival in Hasselt, vindt Jos Vandekerkhof, medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis. "Als we dergelijke fenomenen gaan meemaken met grotere aantallen, dan moeten we ons daarop voorzien qua capaciteit. (...) Hier ging het over een twintigtal jongeren, met ook nog een factor paniek, maar als je die aantallen doortrekt naar een festival met tienduizenden mensen dan heb je een probleem."

Vandekerkhof pleit daarom voor het oprichten van een soort veldhospitalen op of in de buurt van het festivalterrein. "We gaan logistiek moeten kijken of we meer medisch personeel, zowel verpleegkundigen als artsen, op een vrij snelle manier ter beschikking kunnen stellen. We moeten vrij snel kunnen opschalen om ter plaatse die patiƫnten te kunnen behandelen. Anders worden de spoeddiensten overspoeld met een grote hoeveelheid patiƫnten, terwijl hun reguliere werking natuurlijk ook moet verdergaan."

We moeten snel kunnen opschalen om de patiƫnten ter plaatse te kunnen behandelen

Jos Vandekerkhof, medisch directeur Jessa Ziekenhuis

Vandaag worden al kleinere medische posten voorzien op festivals, maar dat volstaat mogelijk niet, denkt Vandekerkhof. "We hebben nu gezien dat een paniekreactie kan krijgen. Als ƩƩn persoon zich niet goed voelt, kan dat een kettingreactie veroorzaken bij anderen. En dat is een probleem. De mogelijkheid om patiƫnten te stabiliseren die anders naar een ziekenhuis afgevoerd worden, dat zou ter plaatse moeten kunnen gebeuren."

Ook medische zorgen nodig bij paniekreactie

Vandekerkhof wijst erop dat ook het ook belangrijk is om zorg te voorzien in het geval van zo'n grootschalige paniekreactie, niet alleen bij effectieve "needle spiking". "Zo'n paniekreactie is niet onschadelijk, want we hebben in het verleden al gezien dat mensen vluchtgedrag vertonen wanneer paniek uitbreekt. Soms kwetsen ze daarbij zelfs mekaar of vallen ze. Dat is een kettingreactie en daar kunnen ook fysische letsels uit voortvloeien."

De jongeren die na het incident in Hasselt naar het ziekenhuis werden gebracht, zijn trouwens ondertussen weer allemaal thuis. "Uiteraard zal dit nog wel zijn naweeƫn hebben. Ik denk dat zij de volgende dagen best nog wat psychologische ondersteuning krijgen", aldus nog Vandekerkhof.

Meest gelezen