Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Polen schaft omstreden rechtscollege af dat eerder kritiek had gekregen van de Europese Unie

Het Poolse parlement heeft een wet goedgekeurd waardoor de omstreden Disciplinaire Kamer van het Hooggerechtshof wordt afgeschaft. Volgens de Europese Unie was die instelling vooral bedoeld om de onafhankelijke rechtsspraak in Polen te ondermijnen en om rechters ondergeschikt te maken aan de regering. De kwestie heeft tot een botsing geleid tussen de Europese Commissie en de Poolse regering.

De afschaffing kreeg de steun van 231 parlementsleden tegen 208 tegenstemmers. De conservatieve Poolse premier Mateusz Morawiecki reageert opgetogen en hoopt dat de relaties tussen zijn regering en de Europese Unie nu beter zullen worden. De afschaffing moet nog wel worden goedgekeurd door de Senaat en bekrachtigd worden door president Andrzej Duda, een van de grote voorstanders van het afgeschafte college.

De Disciplinaire Kamer van het Hooggerechtshof was erg omstreden, zowel in Polen zelf als in de rest van Europa. Indertijd was er in Polen massaal tegen betoogd door de oppositie. De kwestie leidde tot een botsing tussen de regering in Warschau en de Europese Unie. Zo vond de EU dat de Disciplinaire Kamer een vehikel was om de onafhankelijkheid van de justitie te ondermijnen en rechters onder controle van de regering te plaatsen. 

Het Europese Hof van Justitie heeft Polen daarvoor veroordeeld en legde het land een dwangsom van een miljoen euro per dag op tot de omstreden instelling zou worden afgeschaft. Dat lijkt nu dus te gaan gebeuren.

De greep van de regering op de justitie en de media heeft ook in Polen tot veel protest geleid.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Frontlijnstaat" van EU tegenover Rusland

De voorbije jaren lagen de rechts-nationalistische regering in Polen en de EU over wel meer punten overhoop. Het ging onder meer over de persvrijheid, maar ook over de onafhankelijkheid van justitie, abortus en de rechten van holebi's. De botsing werd steeds bitsiger en de EU startte dan ook procedures bij het Europese Hof van Justitie, wat dan weer tot ergernis leidde in Warschau.

De Russische oorlog tegen Oekraïne lijkt Polen en de EU nu weer bij elkaar te brengen. Polen heeft grenzen met Oekraïne, met Wit-Rusland en met Rusland zelf en heeft al meer dan 3,6 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Het land is dan ook erg belangrijk in de strategie van zowel de EU als de NAVO tegenover Rusland. 

Anderzijds voelt Polen zich bedreigd door Rusland en wellicht vindt Warschau het dan aangewezen om wat goede wil te kweken bij de rest van de EU en de NAVO. 

Meest gelezen