Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Politie van Texas geeft toe dat agenten te lang hebben gewacht om dader schietpartij in Uvalde uit te schakelen

Het hoofd van de ordediensten in Texas geeft toe dat de politie te lang heeft gewacht om de dader van de schietpartij in een lagere school in Uvalde uit te schakelen. Hij bevestigt daarmee kritiek die in die zin was gerezen bij onder meer ouders van slachtoffers.

Volgens de ouders van de kinderen in de school van Uvalde in Texas zat er meer dan anderhalf uur tussen het ogenblik dat de schutter de school binnendrong en het moment dat hij door de politie werd uitgeschakeld. De agenten zouden gewacht hebben op versterking van de grenspolitie die daarna het gebouw bestormden en de schutter doodschoten. 

Vanavond heeft Steven McCraw, het hoofd van de veiligheidsdiensten in Texas, toegegeven dat de politiecommandant ter plaatse "de verkeerde beslissing heeft genomen". De agenten dachten dat ze de schutter ingesloten hadden en dat die geen gevaar meer vormde voor de kinderen. Ze hebben daarop drie kwartier in de gang gewacht vooraleer in actie te treden. "Dat was fout," zo gaf hun chef Steven McCraw vanavond toe, zeker omdat kinderen in paniek de noodnummers belden en vroegen dat de politie zo snel mogelijk tussenbeide zou komen.  

BEKIJK - Amateurbeelden tonen de paniek en chaos bij ouders toen de schutter nog actief was:

Videospeler inladen...

Natuurlijk was dat niet de juiste beslissing, het was de verkeerde beslissing

Hoofd van de binnenlandse veiligheid van Texas, Steven McCraw

De politie zou te weinig uitrusting hebben gehad en zou meer dan een uur gewacht hebben op versterking die uiteindelijk gekomen is in de vorm van agenten van de grenspolitie. Die zijn dan het gebouw binnengedrongen en hebben de schutter neergeschoten. Dat gaat dan in tegen voorschriften die ingevoerd zijn na het bloedbad in de school van Columbine in de staat Colorado in 1999. Die bepalen dat de politie bij dergelijke schietpartij de schutter zo snel mogelijk moet pogen uit te schakelen. 

Eerder had Victor Escalon, een topman van de Texas Rangers, het optreden van de agenten echter verdedigd.  Volgens hem waren de agenten wel degelijk al die tijd bezig met het afzetten van de omgeving en het evacueren van mensen uit de school. Dat de agenten niet meteen de school bestormden, komt volgens de woordvoerder omdat ze ook onder vuur werden genomen. (Lees verder onder de foto).

Victor Escalon, een topman van de Texas Rangers, zegt dat er geen bewaker bij de poort stond.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Represented by ZUMA Press, Inc.

De ouders klagen dan weer aan dat de politie hen verhinderde om zelf binnen te gaan om hun kinderen in veiligheid te brengen. De politie zou daarbij hardhandig zijn opgetreden: een moeder zou een tijdlang geboeid geweest zijn en enkele vaders werden tegen de grond geduwd of kregen pepperspray in hun gezicht.

De politie wees eerder op de dag ook naar de school zelf. Zo kon de schutter gemakkelijk de school binnendringen omdat er geen bewaker aan de poort zat, terwijl dat wel zou moeten. Bovendien moeten deuren en poorten volgens de voorschriften altijd gesloten worden door leraars en was dat niet het geval. De politie leek zo een deel van de schuld te leggen bij de schooldirectie, maar de hoogste leiding lijkt nu de ouders gelijk te geven. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Het tijdsschema van de schietpartij

De schutter zou om 11.28 uur zijn aangekomen bij de school en reed toen zijn auto in een gracht. Hij stapte uit en opende meteen het vuur op enkele mensen op straat. Daarna drong hij de school binnen langs een deur die blijkbaar niet gesloten was en schoot hij in het rond. In een klas heeft hij dan twee leerkrachten en 19 kinderen doodgeschoten. Toen de politie het gebouw bestormde, kwam het tot een schietpartij met de dader en die is daarop om 12.45 uur doodgeschoten. Inmiddels is ook de echtgenoot van een vermoorde lerares overleden aan een hartaanval.

Blijkbaar was de schutter goed voorbereid op een langdurig gevecht met de politie. Volgens de tv-zender CBS News zou hij 600 kogels bij zich gehad hebben, dat is ongeveer het dubbele van wat een Amerikaanse frontsoldaat doorgaans meedraagt. Hij zou ook gewapend zijn geweest met twee semi-automatische geweren van het type AR-15, een type wapen dat erg veel gebruikt wordt bij dat soort schietpartijen. 

BEKIJK - Senator Ted Cruz, een voorstander van de vrije wapendracht, maakt zich uit de voeten in het spervuur van vragen van de pers ("Het journaal"):

Videospeler inladen...

Meest gelezen