Nederland eist inzicht in busramp en neemt juridische stappen

Nederland neemt juridische stappen om duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de busramp in 2012 in het Zwitserse Sierre. Zwitserland weigert een bloedmonster van de omgekomen chauffeur te geven. Die zou de bus mogelijk onder invloed van antidepressiva met opzet hebben laten verongelukken, meldt de Nederlandse krant het Algemeen Dagblad vrijdag.

Nabestaanden zijn er al jaren van overtuigd dat het geen ongeluk was. Ze denken dat de chauffeur destijds opzettelijk de bus met Belgische en Nederlandse schoolkinderen tegen de tunnelwand reed, omdat hij suïcidaal was door de medicijnen.

In oktober vroegen ze premier Mark Rutte om een bloedmonster op te vragen. De Nederlandse ambassadeur in Bern heeft dat verzoek bij de Zwitserse autoriteiten neergelegd, maar die zien geen reden om mee te werken, omdat het onderzoek is afgerond.

“Omdat het Zwitserse onderzoek officieel is afgerond, proberen we nu via juridische weg aan het bloedmonster te komen”, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. “Dit is een uiterste poging om antwoord te krijgen op de vragen van nabestaanden in Nederland.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer