Queen Elizabeth II
AP2011

"The unseen Queen": Britse koninklijke familie geeft nooit eerder getoonde beelden vrij van Elizabeth II in jonge jaren

Ter gelegenheid van de festiviteiten voor de 70 jaar dat koningin Elizabeth II op de Britse troon zit, heeft de Britse koninklijke familie video's van de vorstin vrijgegeven die tot nu toe privé waren gebleven. De BBC zendt zondag een 75-minuten durende documentaire uit met het beeldmateriaal van de Queen in haar jonge jaren. 

De BBC heeft in een preview enkele beelden vrijgegeven van de nieuwe documentaire "Elizabeth: the unseen Queen". Daarop is een jonge Queen te zien met haar jongere zus prinses Margaret op het koninklijke landgoed Balmoral in Schotland, en met haar ouders op een oorlogsschip in 1947.

"Elizabeth: the unseen Queen" toont Elizabeth II in haar jonge jaren, van de kinderwagen tot de kroning in 1953. Die beelden werden nooit eerder vrijgegeven. De Queen vertelt zelf in een persoonlijke boodschap die op Windsor Castle werd opgenomen over het plezier dat ze aan de private video's beleeft. "Ik heb er altijd van genoten om familiaire momenten vast te houden", zegt ze. 

Bekijk hier de trailer van de documentaire "Elizabeth: The Unseen Queen":

De ouders van Elizabeth II hielden ervan om waardevolle momenten vast te leggen op film. Het is een traditie die ook Elizabeth II heeft voortgezet. "Private beelden tonen vaak het plezier achter alle formaliteiten", zei ze. "Je hoopt altijd dat toekomstige generaties het interessant vinden en misschien verrast zijn dat je ook jong bent geweest."

Private beelden tonen vaak het plezier achter alle formaliteiten

Queen Elizabeth II

De koninklijke familie gaf de BBC de toestemming om ruim 400 filmrollen te bekijken om de documentaire te maken. Die video's werden door de koningin, haar overleden echtgenoot prins Philip, of door haar ouders gedraaid en bevinden zich in privébezit van de Royal Collection. 

Op zondag 29 mei wordt de documentaire getoond op BBC One ter gelegenheid van de festiviteiten voor het platina regeringsjublieum van de Queen. Het Verenigd Koninkrijk viert een hele week feest om die historische mijlpaal te vieren. 

"Elizabeth: The unseen Queen" kan je op 5 juni om 21.30 uur ook op Eén bekijken.

Meest gelezen