© Zoonar.com/Oleksandr Latkun - portal.belgaimage.be

Sterven aan een gebroken hart, zoals de man van een lerares die omkwam bij de schietpartij in Texas: het kán

De schietpartij in de Amerikaanse staat Texas eerder deze week heeft naast 19 kinderen en 2 leerkrachten, indirect ook het leven gekost van de man van een van de gedode leerkrachten. Volgens zijn familie stierf hij aan een gebroken hart, nadat hij het trieste lot van zijn echtgenote had vernomen. Kan een hart het echt begeven door intens verdriet? Jazeker, zeggen twee cardiologen.

Twee dagen geleden zijn 21 doden gevallen bij een schietpartij op een lagere school in Uvalde in de Amerikaanse staat Texas. Het ging om 19 scholieren en 2 leerkrachten. In de marge daarvan kwam ook het nieuws dat de man van een van de overleden leraressen is gestorven. Het koppel laat vier kinderen achter. De liefde van zijn leven verliezen was te zwaar en de man is volgens zijn familie aan een gebroken hart gestorven.

Verschillende cardiologen geven aan dat het inderdaad mogelijk is om aan een gebroken hart te overlijden. "We noemen dat in de medische terminologie het takotsubo-syndroom", zegt cardioloog Bruno Schwagten (ZNA Middelheim) in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Daarbij wordt het hart overbelast door een hevige emotionele reactie. Bijvoorbeeld bij een carjacking of een hevig verlies."

Het syndroom is genoemd naar een Japanse vaas die gebruikt wordt om octopussen te vangen. Het gaat om keramieken potten met een brede ronde bodem en een smallere hals. De octopus geraakt er wel in, maar er moeilijk nog uit.

"Als wij cardiologen een echo nemen van het hart van een patiënt met het syndroom, lijkt het ietwat op zo’n pot", zegt de cardioloog. "In het Nederlands wordt soms ook gesproken over een viskruikinfarct."

Japanse kruiken die gebruikt worden om octopussen te vangen:

Yomiuri

Het is een zeer zeldzame aandoening die – zoals gezegd – door een hevige emotie wordt getriggerd. Hierdoor gaat het lichaam stresshormonen aanmaken. "Als er te veel stresshormonen vrijkomen, worden de hartspiercellen zoveel overprikkeld dat ze niet beter, maar net slechter gaan pompen", legt Schwagten uit. "Vergelijk het met een elastiek die te veel wordt uitgerekt en zo zijn rek verliest."

Het komt niet alleen voor bij negatieve emoties. "Het kan ook door een enorme blijheid worden veroorzaakt", zegt collega-cardioloog Nathalie Meyten op Radio 2 Antwerpen. "Gelukkig komt een gebroken hart niet zo vaak voor. Op de echografie zie je dan effectief dat een deel van het hart – tijdelijk - niet meer normaal samentrekt."

Als artsen er op tijd bij zijn, is het in de meeste gevallen een omkeerbare situatie. "Meestal zien we een volledig herstel van de pompfunctie van het hart", zegt Schwagten. "Hetzij spontaan, hetzij met hulp van medicatie."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Beluister hier het gesprek op Radio 2 Antwerpen:

Meest gelezen